ABD ham petrolünün Aralık ayı vadeli varil fiyatı bugün 49 sent azalışla 80,88 dolara indi. ABD ham petrolünün varil fiyatı dün doların Ağustos 2008'den bu yana en düşük değerini görmesi yüzünden 2,25 dolar artışla 81,37 dolar olmuştu.

Petrol fiyatının yükselmesinde geçen hafta 2,2 milyon varil artması beklenen ABD ham petrol stoklarının, 1,3 milyon varil artması da etkili olmuştu.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 38 sent düşüşle 79,31 dolar oldu.

Petrol fiyatlarında iki haftadır görülen yükseliş, enerji maliyetlerindeki artışın enflasyonu körükleyeceği ve teşvik paketlerinin kısıtlanması ve faiz oranlarının yükseltilmesiyle yeni toparlanan küresel ekonomik toparlanmanın zarar göreceği endişelerine yol açıyor.

Action Economics şirketinin Asya direktörü David Kohen, ''Bu (petrol fiyatındaki artış) kesinlikle potansiyel bir tehdit. Petrol fiyatları yükselmeye başladığında herkes bir parça geriliyor'' dedi. Cohen, petrol ve diğer emtiaların değer kazanmayı sürdürmesi durumunda, Mart ayından bu yana yükselen borsaların kazançların kayba dönüşeceğini görebileceğini de söyledi.

ABD Enerji Bakanı Enerji Bakanı Steven Chu, geçen hafta yaptığı açıklamada, ''Petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki artış zarar verici, çünkü bu resesyona yol açabilir. Petrol ve doğal gaz fiyatlarında istikrar istiyoruz'' demişti./sabah