Söke"nin leylekleriyle ünlü Avşar Köyü"nde 17 Temmuz tarihinde elektrik tellerine çarpması sonucu yere düşen ve ağır yaralanan yavru leylek Petri, 80 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti. Tedavisinin ardından ayağına içinde not olan plakayla birlikte doğal yaşama geri bırakılan yavru leylek Petri, Söke"nin Balat Köyü yakınlarında ölü bulundu.
Bilindiği gibi, 17 Temmuz tarihinde Söke ilçesine bağlı Avşar Köyü"nde çevreciler ve köylüler yaralı bir leylek için seferber olmuştu. Koruma altında bulunan ve leylekleriyle ünlü Avşar Köyü"nde bir leyleğin elektrik tellerine çarparak elektrik çarpması sonucu yaralandığı haberi üzerine Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) harekete geçmiş ve EKODOSD tarafından dernek üyelerinden oluşan ve aralarında veteriner hekimin de bulunduğu uzman bir ekip, hemen Söke"nin Avşar Köyü"ne gitmişti. Yapılan araştırmada leyleğin gece elektrik tellerine çarpması sonucu ağır şekilde yaralandığı ortaya çıkmıştı. EKODOSD üyeleri Nuray Çelik, Sabina Santur, Sibel Santur ve Maike Hohnrath yaralı leyleği veteriner hekim Didem Eren"e teslim etmiş, veteriner Didem Eren tarafından gerekli tedavisi yapılan leylek Petri"nin bir süre gözlem altında tutulması ve doğal hayata bırakılmaması kararlaştırılmıştı. Veteriner kontrolünde 3 gün gözetim altında tutulan yavru leylek Petri, vitamin iğneleri vurularak, gerekli tedavisi yapılmıştı. Kendini toparlayıp iyileşen yavru leyleği, EKODOSD yönetim kurulu üyesi ve kuş uzmanı Yalçın Sak ve Aysel Sak ile birlikte, yaşam alanı olan Avşar Köyü"ne geri götürülmüştü. Önümüzdeki ay sonunda sürüler halinde Afrika"ya yola çıkacak olan Petri"nin yolda başına bir iş geldiğinde haber vermeleri için, EKODOSD"un bilgilerini içeren halka da Petri"nin ayağına takılmıştı.
20 Temmuz"da ayağında not bulunan plakayla ilgili doğal yaşama bırakılan yavru leylek Petri"nin ölüm haberi Söke"nin Balat köyü"nden geldi. Köylerde elektrikçilik yapan Harun Pektaşoğlu isimli bir vatandaş, Balat Köyü"nde arıza olan bir elektrik direğinin altında ölü halde bulduğu yavru leyleğin ayağında not yazan plakasını okuduktan sonra Avşar Köyü Muhtarı Kerim Uyanık"ı arayarak durumu bildirdi. Elektrikçi Harun Pektaşoğlu “Yavru Leyleği Balat Köyü yakınlarında, elektrik arızasına gittiğimde, cereyan direğinin altında buldum. Elektrik çarpınca cereyanlarda kesilmiş. Ayağında künye olduğunu görünce çıkardım. Basında izlediğim leylek dostu Avşar köyü muhtarına telefon ettim” dedi.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise dernek olarak Petri"yi yaşatmak için büyük gayret saferttiklerini belirterek, “Herkes üzerine düşen görevi yaptı. Dileğimiz, Petri"nin bir an önce iyileşip, doğal ortamına dönerek, uçma çalışmalarına devam etmesi ve ailesiyle birlikte Afrika"ya özgürlüklere doğru uçmasıydı. Petri, dünyaya geldiği Avşar Köyü"nden, ancak 30 km. Uzağa gidebilmiş, yine bir elektrik teli onun Afrika"ya gitmesini engelleyerek, yaşamını yitirmesine neden olmuş” diye konuştu.