Türkiye sınırına yakın kesimlerde konuşlanan 30 bin peşmerge, 40 kilometre derinlikteki bölgeyi ablukaya aldı ve PKK'lıların hareketini kısıtlamaya çalışıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin olası sınır ötesi harekâtıyla ilgili hükümetin vereceği talimat beklenirken, sınırın iki tarafında eller tetikte. Kuzey Irak'taki yüksek dağlarda bulunan PKK kamplarının yamaçlarında peşmergeler araziye yayıldı ve tam teçhizatla tatbikata başladı.
Türkiye sınırına yakın kesimlere konuşlanan peşmergeler, 40 kilometre derinlikteki bölgeyi abluka altına aldı. Zaho'dan İran sınırına kadar uzanan 250 kilometrelik sınır şeridini tamamen kontrol altında tutan ve sayıları 30 bine yaklaşan peşmergeler, PKK'lıların hareket kabiliyetini kısıtlamak için taktik değerlendirmesi yapıyor.
PKK'nın sınırdan iç kesimlerle bağlantısını kesmek için de geçiş güzergâhlarına ağır silahlı peşmergeler yerleştirildi.

Geçici karakol kuruldu
Zaho'nun Batufa, Begova ve Kanimasi kasabalarıyla Dohuk'un Amadiya, Sersing ve Bamerni ilçeleri sınırlarında kalan Haftanin, Zap, Metina ve Gara dağları peşmerge güçleri tarafından kuşatıldı. Peşmergeler, dağlık alanlarda ve yol güzergâhlarında da hareketli birlikler oluşturdu.
Araziye ağaç dallarından kamuflajlar yapan peşmergeler, araziyi tanımak için doğal koşullarda yaşamaya çalışıyor. Dağlık alanların yamaçlarına geçici karakollar kurulurken, peşmergelerin bir bölümü köylerdeki camilere yerleştirildi.

TSK'yı da izliyorlar
Bölgede PKK'lıların hareketini yakından izleyen peşmergeler, aynı zamanda sınırda konuşlanan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin faaliyetlerini de gözlemliyor. Sınırdaki Özel İstihbarat Birliği (Parastin), askeri faaliyetleri telsiz ve cep telefonuyla askeri birimlere rapor ediyor.
Bölgede faaliyet gösteren ve sayıları 1300 civarında olan özel Türk birliği de hem sınırdaki PKK faaliyetlerini izliyor, hem de Kürt yerleşim birimleri arasındaki yollarda istihbarat amaçlı devriye görevi yapıyor.
Bölgedeki gelişmeleri izleyen gazeteciler ise, PKK'lıların faaliyet gösterdiği alanlara sokulmuyor. Yasağın aynı zamanda peşmergelerin savunma hattını görüntülemesini engellemeye yönelik olduğu dile getiriliyor. Dağlık alanlardaki karayollarında seyreden gazetecileri taşıyan araç şoförleri ise bölgeye gelmemeleri konusunda uyarılıyor. Yasağı ihlal eden şoförlerin ruhsatlarına el konulurken, gazeteciler de kısa süreyle alıkonuluyor ve ardından bölgeden uzaklaştırılıyor.

Sıfır noktada askeri konvoy
Türkiye-Kuzey Irak sınırındaki en uç noktada yer alan Silopi'ye bağlı Siyahkaya karakoluna yapılan askeri sevkiyat da Kürt tarafından izlenebiliyor. Zaho'ya bağlı Deştetak köyünden, sınırın Türk tarafındaki askeri hareketliliği gazeteciler görüntüleyebiliyor.
Kuzey Irak'ın Sınaht vadisine uzanan güzergah üzerinde bulunan Siyahkaya karakolundan sınıra taşınan tanklar, PKK saldırısına karşı, ikisi akrep diğeri BTR adı verilen zırhlı araçlarla korundu.

Milliyet