Ülker ise belki de kapısı en çok çalınan şirketlerden biri. Sadece onlar değil, onlarca Türk şirketi, teklif yağmuruna tutuluyor. Teklifler ise çeşitli. Gelecek potansiyeliyle öne çıkan, kâr marjı ve payı yüksek şirketlere, “Sizi alalım”, “Ortak olalım”, “İşbirliği yapalım” teklifleriyle gidiliyor. Güçlü finansal yapısı olan şirketlere ise büyüyemeyenler ya da krizle birlikte yaşamsal sıkıntı çekenler, “Bizi alın” teklifi götürülüyor. İşte kapılarında kuyruk oluşan, en çok teklif alan 25 şirket ve aldıkları teklifler…

Capital Dergisi'nden Nilüfer Gözütok'un haberine göre Boydak, yatırımlarında ortağa ihtiyaç duyan yerli ve yabancı şirketlerin en sık teklif götürdüğü gruplardan biri. Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak, kısa bir süre önce mobilya sektörüne yönelik Avrupa ve ABD"den işbirliği teklifleri aldıklarını açıkladı.
ToyotaSa"yı alarak dikkatleri üzerine çeken ALJ Group, kendilerine tekstil ve inşaat şirketlerinden bile “Bizi alın” şeklinde şaşırtıcı derecede çok sayıda teklif geldiğini açıkladı.
Türkiye ve yurtdışındaki hastane zincirleriyle hızlı bir büyüme içinde olan Universal Hospitals Group da yabancıların ortaklık ve satın alma tekliflerinin odağında. Grubun yönetim kurulu başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu, “Yağmur gibi teklif alıyoruz. Ortaklığın yanında bir miktarını satın almak isteyenler de var” diyor.
Bu açıklamaların da ortaya koyduğu gibi son dönemde birleşme ve satın alma pazarında yeni bir kıpırdanma yaşanıyor. Krizden çıkış sinyalleri konuşulurken gerek yurtiçinden gerek yurtdışından birçok kuruluş, büyüme stratejilerine uygun şirket arayışını hızlandırdı. Bulunduğu sektörün yanı sıra gelecek potansiyeliyle öne çıkan, kârlılık marjları yüksek bazı grup ve şirketler tekliflerin uğrak kapısı haline geldi.
Pazardaki hareketliliği artıran sadece alıcıların hamleleri değil. Güçlü finansal yapılarıyla dikkat çekenler de büyüme yolunda tıkanıklık yaşayan, krizle birlikte yaşamsal sıkıntıları artan ve bu nedenle satın almalara açık hale gelen şirketlerin akınına uğruyor.
Birçok şirketin son dönemde büyük kuruluşların kapısını çalarak işbirliği olanaklarını konuşmak istediği artık daha yüksek sesle ifade ediliyor.
Kimler İlgi Çekiyor?
Ortaklık ve satın alma yönünde teklif alan şirketlerin faaliyet alanlarına bakıldığında enerji, lojistik, sağlık, perakende, gıda, madencilik ve altyapı sektörlerinin ağırlığı gözden kaçmıyor.
Uzmanlar da bu durumu doğruluyor. Ernst&Young yetkilileri, 2009"da gerçekleşen işlemlerin ağırlıklı olarak üretim, perakende, enerji ve finansal hizmetlerde yoğunlaştığını söylüyor.
PDF Kurumsal Finansman Yönetici Ortağı Levent Bosut, özellikle hızlı tüketim ürünleri üreten, son tüketiciye hitap eden ve güçlü markaya sahip Türk şirketlerinin cazip olduğunu ve pek çok ortaklık önerisi aldığını belirtiyor. Bosut, “Benzer şekilde gıda ve gıda dışı perakende de yatırımcıların ilgisini çeken sektörlerden. Perakendede güçlü yerel zincirler, sektörün büyük oyuncuları tarafından yakından takip ediliyor. Sağlık hizmetleri sektörünün, hem stratejik yatırımcıların hem fonların yakın takibinde olduğunu söyleyebiliriz” diye konuşuyor.
Ortaklık ve satın alma tekliflerinin büyük çoğunluğu yabancılardan geliyor.
Batılı şirketlerin yanı sıra son yıllarda Arap sermayesi de Türk şirketlerini yakın markaja almış durumda.
Öte yandan krizden çok fazla etkilenmeyen Türk Cumhuriyetleri, enerji ve altyapı alanında faaliyet gösteren şirketlere yaptıkları tekliflerle dikkat çekiyor.
Türk şirketleri de büyüme stratejileri doğrultusunda ilgilendikleri şirketlerin karşısına cazip olanaklarla çıkıyor. Uzmanlar, genellikle sektörlerinde lider olan bu şirketlerin, hedeflerine giren alımları yapmak için kararlı bir tutum izlediğini belirtiyor.

Best Trafo Tekliflere Açık
Büyük grupların dev yatırımlarla girdiği, küçüklerin de bir şekilde dahil olmaya çalıştığı enerji, hiç kuşkusuz son yılların en cazip sektörü. Bu nedenle tekliflerin odağında enerji şirketlerinin olması şaşırtıcı değil.
1966 yılında kurulan Best Trafo da sektöre girmek isteyenlerin yakın takibinde. Best Trafo"yu ilgi çekici yapan, özellikle 5 yılda yaşadığı hızlı büyüme. Şirket, 2004 yılından itibaren cirosunu 14 kat artırdı. Aynı süre içinde yıllık üretim kapasitesini 5 bin MVA"dan(megavolt-amper) 30 bin MVA"ya, üretebildiği en büyük transformatör seviyesini de 250 MVA"dan 800 MVA seviyesine yükseltti.
Şu anda Türkiye"deki ikinci büyük transformatör üreticisi olan Best, pazarın yüzde 40"ına hakim. Üretiminin yüzde 60"ını 47 ülkeye ihraç ediyor. 2010 yılında da yüzde 15"lik bir büyüme planlıyor.
Best Trafo Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sırrı Yırcalı, çok sayıda teklif aldıklarını, genelde tekliflerin Türk Cumhuriyetleri"nde ve Ortadoğu"da bulunan transformatör üreticilerinden geldiğini belirtiyor. Yırcalı, “Best Avrupa ve Ortadoğu"da en hızlı büyüyen üretici. Bu şirketler, Best"in tecrübesinden ve tasarım imkanlarından faydalanmak için kendi ülkelerinde yapılacak joint venture tarzında yatırımlara girmek istiyor” diyor.
Bu tarz tekliflere açık olduklarını da kaydeden Yırcalı, “O bölgelerde kendi tesisimizden transformatör satışına destek olacak projelere daha sıcak bakıyoruz” diye konuşuyor./milliyet