Allah razı olsun Sayın Unakıtan

Maliye Bakanı Unakıtan: "3 yıldır benzinden aldığımız vergiye zam yapmadık"

Petrol fiyatları artınca tüm dünya vergileri düşürmek için harekete geçti. Son olarak Fransa Maliye Bakanı başta kendi hükümeti olmak üzere AB ülkelerine akaryakıttaki ÖTV"nin düşürülmesi çağrısında bulundu. Maliye Bakanı Unakıtan “"Siz de indirecek misiniz?" sorularını "3 yıldır benzinden aldığımız vergiye zam yapmadık"” diye övünerek cevap verdi.

Petrol fiyatlarındaki rekor artışla benzine zam üzerine zam gelirken, akaryakıttaki verginin düşeceği müjdesi beklenen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan"dan ”2005"ten beri vergileri artırmadık, aynen kaldı“ açıklaması geldi.

Fransa "düşürün" diyor

Benzin üzerindeki vergilerin düşürülmesi tüm dünyada gündemin ilk maddelerini oluşturuyor. Son olarak Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine, yüksek petrol fiyatları nedeniyle akaryakıt tüketim vergisinin azaltılması çağrısında bulundu. Euro bölgesi Maliye Bakanları toplantısı için Almanya"nın Frankfurt kentinde bulunan Lagarde, AB üyesi ülkelerden meslektaşlarına ve Avrupa Komisyonu"na yazdığı mektupta, ”Bizim asıl amacımız uzun süreli yüksek petrol fiyatlarına ekonomilerimizi hazırlamak olmalı. Bu durum devam ederse akaryakıt tüketim vergisi hakkındaki sorular kaçınılmaz olarak artacak. Bu duruma siyasi bir karşılık vermeye gerek var. En azından bunu tartışmalıyız“ denildi.

Unakıtan: Artmadı

Bakan Unakıtan ise akaryakıttaki fiyat artışının hatırlatılarak, akaryakıttaki vergi oranlarına ilişkin bir soru üzerine şu cevabı verdi: ”ÖTV akaryakıtta maktudur yani biz daha önce maktu olarak belirttik, yüzde şu kadar falan değil. 50 kuruş, 60 kuruş neyse fiyatları koyduk. Fiyatları koyduğumuz tahmin ederim 2005 yılından beri hiç değiştirmedik yani "akaryakıtın fiyatı artıyor dolayısıyla vergiler artıyor" diye bir düşünce yanlış bir düşünce. Hatta nispi olarak bizim vergilerimiz düşüyor, neden? Akaryakıt fiyatları arttığı halde bizim vergimiz sabit olarak kaldı. Akaryakıt fiyatları artıyor dolayısıyla vergiler artıyor tezi yanlış bir tezdir.”

Vatan