AYDINPOST HABER SERVİSİ - Tarıma, sulara, canlı yaşamına olumsuz etkileri tartışılan jeotermal santrallerinin en yeni örneği Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi yakınlarında jeotermal kuyusu açıldığı, kuyu bacalarından gazların salındığını, akışkanların dereye akıtılması için boruların döşendiği iddia edildi.

İddiaların sahibi Aydın Çevre Mücadelesi Platformu (AYCEM) Başkanı Metin Aydın, 18 Nisan Adnan Menderes Üniversitesi’ne gerçekleştirdikleri ziyarette jeotermal santral kuyusu açıldığını gözlemlediklerini belirterek, “ADÜ Tıp Fakültesi Hastanesine 500-600 metre mesafede jeotermal kuyu çakıldığını, kuyu bacalarından gazların salındığını, akışkanların dereye akıtılması için boruların döşendiğini gözlemledik. Jeotermal kuyusundan salınan gazlara bağlı olarak ortalık çürük yumurta kokuyor idi. Kurulmakta olan jeotermal kuyu Kalfaköy toprak sınırları içinde yer almasına rağmen Tıp Fakültesi Hastanesine daha yakın konumda yer almaktadır.

Normalde bir jeotermal santralin çalışır hale gelmesi için en az 8-10 tane jeotermal kuyuya ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Aydın, “Şu anda bu alanda bir jeotermal santral kurulu değildir. Ama sürece baktığımızda ADÜ kampüsü bitişine bir jeotermal santralin ve en az 10 tane daha jeotermal kuyunun kurulacağını söyleyebiliriz” dedi.

Hastanenin yanına jeotermal kuyu açımına nasıl izin verdiklerini anlamadıklarını belirten Aydın sorgulanması ve yetkililerin cevap verilmesi gereken pek çok soru olduğunu söyledi. Aydın, yetkililerin cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti;

1- 1/25000 imar nazım planına göre burada jeotermal santral kurumu için Büyükşehir Belediyesi plan yapmış ve işletme izni vermiş midir?

2- Valilik bu alanda jeotermal arama ruhsatı ve ÇED konusunda ne karar vermiştir?

3- ADÜ Rektörlüğü kampüs bitişine kurulan ve tüm kirliliğini kampüs içine ve üstüne boşaltan bu jeotermal santral konusunda ne düşünmektedir?

4- ADÜ Üniversitesi bünyesinde kurulan Jeotermal Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezinin bu konu ile ilgili düşüncesi nedir?

5- ADÜ Tıp Fakültesi Hastanesine yakın kurulan jeotermal santralin sandığı gazların bu hastanede tedavi almaya çalışan hastalar üzerine etkisi ne olacaktır?

Burada unutulmaması gereken diğer konu ise bu jeotermal santral ve kuyuların zeytin alanında kurulduğu ve Zeytin Koruma Kanunun hala yürürlükte olduğu, ÇED Kanununa göre yerleşim yerlerine 500 metreden yakın mesafede her hangi bir sanayi tesisinin kurulamayacağıdır”

Aydın, Bu uygulamalar Türkiye'nin enerji ihtiyacı vardır söylemi ile açıklanamayacak kanunsuz, sağlıksız, gayri insani uygulamalar olduğunu belirtti.

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA