Oyundan ilk kare ve tanıtım filmiyle beraber yeni versiyondaki en etkili değişiklik açıklandı. Buna göre bakın yeni oyunda ne gibi eğlenceli değişiklikler olacak:
* Tamamen manuel şutlar ve paslar: PES 2013 tamamen manuel paslar ve ilk kez tamamen manuel şutlar ile oyunculara her bir vuruşun yüksekliğini ve gücünü ayarlama imkânı verecek. Sahayı boydan boya geçecek alçaktan uzun paslar verebilecek, şut çekerken topu nereye vurmak istediğinizi tamamen kontrol edebileceksiniz. Bu özelliklerde ustalaşmak yetenek istese de açık alanlara isabetli paslar verebilecek, boş durumdaki santrforu kaleciyle karşı karşıya getirebilecek ve gol atmak için sayısız fırsat yaratabileceksiniz.
* Top sürme: Oyuncular top sürme hızlarını ayarlayabilecek, 360 derece özgürce hareket ederken topu kontrol altında tutabilecekler. Yeni sistem sayesinde oyuncular topu ayaklarından açıp karşılarındaki oyuncuyu geçtikten sonra tekrar topla buluşabilecek, topu bacak arasından geçirebilecek veya takım arkadaşları boş alanlara kaçarken topu rakipten saklayabilecekler.
* Tamamen manuel verkaçlar: Aktif verkaç pasları sayesinde (ikinci oyuncuyu dilediğiniz yönde hareket ettirebileceksiniz) birçok farklı taktik hareket gerçekleştirebileceksiniz.
* Kaleciler: Oyundaki kaleciler bile daha fazla kontrolden paylarını alacaklar, topu fırlatırken çıkacak olan güç göstergesi sayesinde daha hızlı kontrataklar için uygun fırsatlar yakalayabilecekler.