İdam edilirse Beşiktaşlılar çok üzülecek!

Gönül komşumuz Pakistan’ın eski Cumhurbaşkanı Perviz Müşerref (76), anayasayı ihlal ettiği iddiasıyla idam cezasına çarptırıldı. General Müşerref, Türkiye için ayrı bir kıymette. Müşerref koyu bir Beşiktaşlı… Beşiktaş’ın maçlarını takip eder, onun başarılarıyla gurur duyar. Müşerref’in bu sevgisi çocukluk yıllarına gidiyor. Diplomat oğlu olan Müşerref, babasının görevi nedeniyle Türkiye’de bulunmuş ve Beşiktaş sevgisi buradan kaynaklanmıştı. Müşerref’in bu sevgisi takım tutkusunun ötesinde Türkiye’ye olan gönül bağından da kaynaklanıyor. Müşerref genç subayken 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’na gönüllü olarak katılmak için İslâmabad’daki Türk Büyükelçiliği’ne başvurmuştu. En son 7 Kasım 2012 tarihinde Türkiye’ye gelen Müşerref, Beşiktaş Kulübü’nü ziyaret ederek, Başkan Fikret Orman’ın elinden isminin yazıldığı formayı hediye alarak, “İstanbul’a her gelişimde Beşiktaş’tan davet alıyorum. Bu beni çok mutlu ediyor. Beşiktaş’a başarılar diliyorum” demişti. Müşerref ayrıca Beşiktaş Kulübü kongre üyesi…

LAİK, ÇOK YÖNLÜ BİR LİDERDİ

Perviz Müşerref, Genelkurmay Başkanı iken 1999 yılında darbe yaparak Başbakan olmuş ve 2001 yılında Cumhurbaşkanlığına getirilmişti. Müşerref, milli kimliğinin dini kimlikle aşırı derecede iç içe geçtiği bir ülkede laik bir isim olarak biliniyor. Pakistan’da dini cemaatler ve kurumlar siyasette de çok aktif. Fakirlik ve cahillik de çok yaygın… Ülkede en ileri kesim ordu kurumu… Bu kurum da sık sık iktidar mücadelesinin bir parçası oluyor… General Muhammed Ziya ül Hak 1977 yılında askeri darbeyle Başbakan Zülfikâr Ali Butto’yu devirerek yönetime el koymuştu. Butto daha sonra yapılan yargılama sonucu 1979 yılında idam edilmişti. Ziya Ül Hak (1978-1988) döneminde Pakistan, şeriatçı bir anayasayla yönetilmeye başlandı. 1979 Afganistan işgalinden sonra ABD’nin bölgede aktif olduğu dönemde Pakistan da ABD çizgisinde Sovyet işgaline karşı mücadele etti ve Pakistan bir anlamda Afganistan direnişinin üssü oldu. ABD’nin etkin olduğu ülkede Perviz Müşerref 2008 yılına kadar kaldığı görevi sırasında Pakistan’ı daha dengeli yönetmeye çalıştı. Bölge ülkeleriyle daha iyi ilişki için aktif politika güttü. Çin ve İran ilişkilerine önem verdi. ŞİÖ’ye gözlemci üye oldu. İran petrolü ve doğal gazının Çin’e ve Hindistan’a aktarılması için başlatılan boru hattı projesini destekledi. Bu nedenle ABD’nin baskısı altında kaldı. Bu dönemde teröre destek veriyor iddiasıyla ABD Başkanı Bush, Pakistan’ı tehdit etmiş ve “Pakistan’ı taş devrine döndürürüz” demişti. ABD aslında Afganistan’da kendisine destek vermeyen ve bölge ülkeleriyle ilişkilerini geliştiren Pakistan’dan rahatsızdı… 2008 Ağustos’unda azledilmesine çalışılırken görevinden istifa etti. 2013 yılında tutuklandı. Yargılandı… Kefaletle serbest kalmasından sonra 2016 yılında sağlık nedenleriyle Dubai’ye gitti ve burada yaşıyor…

ÇOCUKLUĞU ANKARA’DA GEÇTİ

Perviz Müşerref çocukluğunun önemli bir kısmını Ankara’da geçirdi (1949-1956). Babası diplomattı. 13 yaşına kadar Ankara’da okudu. Pakistan’a döndüğünde ise Askeri Akademi’ye girdi ve subay olarak Pakistan Ordusu’nda görev yapmaya başladı. İleri seviyede Türkçe bilen Müşerref, Türkiye’ye ilgisi azalmadı. Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında İslâmabad’daki Türk Büyükelçiliği’ne başvurarak gönüllü olarak görev almak istediğini bildirdi. Müşerref görev yapmadı ama, Pakistan sağlık ekibi Adana’ya gelerek burada Mehmetçik’e hizmet verdi.

Müşerref Cumhurbaşkanı iken Türkiye ilişkileri de bir hayli gelişti. İki ülke arasında askeri işbirliği anlaşması imzalandı. Müşerref, 2007 yılında Ankara’ya geldiğinde, KKTC’yi tanımaya da hazır olduklarını belirterek “Türkiye istesin tanımaya hazırız” demişti. Dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül bu açıklamaya sessiz kalmıştı.