Aktüel Arkeoloji Dergisi, 2007 yılında yayınladığı ilk sayıdan bu zamana beş yıl geçti ve Anadolu’nun binlerce yıla yayılan eşsiz tarihinin izinde birbirinden özel 25 sayı yayınladı.

Anadolu’nun bilinen ve bilinmeyen yüzlerce kültürel mirasını, arkeolojik zenginliğini, ören yerlerini, kazı çalışmalarını, kalıntılarını, eserlerini ve müzelerini toplumun her kesimine oldukça sade ve seçici bir dille ulaştıran Aktüel Arkeoloji Dergisi; Avrupa’da yayınlanan İngilizce bir sayı, ulusal karikatür yarışması, en son gerçekleşen fotoğraf yarışması ile dolu dolu Anadolu’yu ve onun mirasını anlattı.

Anadolu’da Persler
Aktüel Arkeoloji Dergisi’nin 2012 yılının ilk sayısı, günümüzden 2500 yıl önce Büyük İskender’in gelişine kadar Anadolu’ya 200 yıl süresince hükmeden Pers İmparatorluğu’nun Anadolu’da bıraktığı kalıntıların peşinde gidiyor.

İlber Ortaylı Osmanlı idari yapısını her ne kadar Roma İmparatorluğu’na göndermeler yaparak değerlendiriyorsa da aslında Roma idari yapısını Büyük İskender’den, Büyük İskender ise Pers İmparatorluğu’ndan almıştı. Son yıllarda dünyanın en büyük arkeolojik keşfi sayılan Milas’taki yer altı mezarı, antik Pers İmparatorluğu’nun Karya’daki krali yöneticisine aitti ve muhteşem bir Anadolu kültürüne sahiptiler. Anadolu’nun her köşesinde, Likya’da hem de Karya’da antik Pers Uygarlığı’nın kalıntılarının izini sürerken yeni keşfedilen bir mozaik ise herkesin gözlerini kamaştırıyor. Burdur sınırları içindeki Kibyra Antik kentinin tiyatrosunda keşfedilen Medusa başlı mozaik dünyanın bu türdeki ilk örneği ve yeni bir harika olmaya aday!

Hepsi ve daha fazlası Aktüel Arkeoloji Dergisi’nin son sayısında…