ISPARTA"da 2 çocuk babası 38 yaşındaki A.T., çocukluğunda sünnetçinin fazla kesim yapması nedeniyle küçük kalan penisini Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Plastik Cerrahi Bölümü"nde geçirdiği operasyonla büyüttürdü. Bacağından alınan deri ile hastanın penisi 8"den 12 santime çıkarıldı.

Operasyonu gerçekleştiren Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Turgut Ortak, Türkiye genelinde bu tür sıkıntıların fazlasıyla yaşandığını ancak, insanların toplumdan çekindiği için bu gerçeği açıklayamadıklarını belirtti. Doç.Dr. Turgut Ortak, kendilerine penis kısalığı nedeniyle başvuran hastanın penis uzunluğunun, o yaş grubuna göre kısa olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Doç.Dr. Ortak, “Penis üzerinde sünnete bağlı olarak normal dokunun bulunmadığını gözlemledik. Normal standartlarda en alt sınır 11 santimetredir. Ancak hastanın penisi 8 santim olarak tespit edildi. Ameliyat ile mevcut penisin boyu 4 santim daha uzatılarak, kısalık sorunu aşıldı” dedi.

Penisin boyunu uzatmak için bacağından deri alındığını belirten Doç.Dr. Ortak, “Aynı ameliyatta bacağından alınan deri, penisin üzerinde eksik olan kısma konularak onarıldı. Şu anda herhangi bir sorun gözükmüyor” dedi. Penisin işlevi konusunda sıkıntı olmadığını belirten Doç.Dr. Ortak, hastanın 2 çocuğu bulunduğunu söyledi.

Doç.Dr. Turgut Ortak, sünnetçi hatalarına bağlı olarak bu tüp sorunlarla sık karşılaşıldığını kaydetti. Penis derisi aşırı esnek olduğu için küçük çocuklarda ehil olmayan kişiler tarafından yapılan sünnette deriden gereğinden fazla alma sonucu bu sorunların yaşandığını dile getiren Doç.Dr. Ortak, bu durumun hastayı psikolojik olarak da olumsuz etkilediğini söyledi.

Kendisini psikolojik olarak rahatsız hisseden 38 yaşındaki hastanın aşağılık kompleksine kapıldığını anlatan Doç.Dr. Ortak, şöyle konuştu:
“Bu rahatsızlık bir erkek için çok önemli. Belki de sünnetçi hatalarından dolayı daha kaç kurban var ama kimseyle paylaşamadıkları için sorunu kendi içinde yaşıyorlardır.”
Bu tip hataların yaşanmaması için sünnet işlemlerinin mutlaka hekimlerce yapılması gerektiğini vurgulayan Doç.Dr. Ortak, ileride özgüvenini yitirmiş, aile huzuru olmayan, psikolojik sıkıntılar içerisinde yer alan insanların oluşabileceğine dikkat çekti.

Görüntü vermek istemeyen A.T. ise, “Küçük yaşta sünnet oldum ama o zaman bu sıkıntıyı bilmiyordum. Yaşım ilerledikçe sıkıntının varlığı ortaya çıkmaya başladı. Kimseye bu derdimi anlatamadım. Hocam tanıdık olduğu için sorunu kendisine anlattım ve o da operasyonu gerçekleştirdi” diye konuştu./milliyet