Bilim adamlarının, araştırmaları çerçevesinde izlemek için penguenlerin yüzgeçlerine taktıkları metal bantların hayvanların ömürlerini kısalttığı bildirildi.

Fransız bilim adamları, Nature dergisinde yayımlanan araştırmalarında, bant takılan penguenlerin üremesinin yüzde 41 oranında azaldığını, bantları kullanmaya devam etmenin etik olmayacağını bildirdi.

Bantlar, on yıldır bilim adamlarınca penguenleri karada ve denizde izlemek için kullanılıyor.

Bantların, yüzerken penguenlerin daha fazla çaba harcamasına yol açtığı veya metal bantların güneş ışığını yansıtarak, yırtıcı hayvanları üzerlerine çektiği belirtiliyor.

Fransız araştırmacılar, Antarktika sahili açıklarındaki Possession adasında yaşayan 100 kadar kral pengueni, yarısına metal bant takarak yarısına da derilerinin altına verici yerleştirerek izledi.

Bu penguenler, on yıl kadar takip edildi ve verici yerleştirenlerin yüzde 38'i hala yaşamını sürdürürken, bant takılanlardan sadece yüzde 20'sinin yaşadığı belirlendi. Ortalama ömrü 20 yıl olan penguenlerden kral penguenler, biraz daha uzun yaşayabiliyor.

Bunun yanı sıra, bant takılmayan penguenler toplam 80 yavruya sahip olurken, bant takılanların 47 yavruya sahip oldukları, bunun da üremede yüzde 41 oranda azalma anlamına geldiği belirtildi.

Strasbourg Üniversitesi'nden Yvon le Maho, bant takılan penguenlerin bitkin ve yaşlarından daha büyük göründüklerini de belirtti.