Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kirchner"in ülkede kendisinden önce bu görevi yürüten eşine ülkedeki büyük devaluasyon öncesi “tüyo verdiği” ve bu şekilde 2 milyon dolarlık döviz alımı yaptıkları ortaya çıktı.

Arjantİn"de devlet başkanlığı koltuğunu kocasından devralan Dişi Penguen lakaplı Cristina Kirchner ve eski başkan eşi Nestor ateş altında... Parlamentoda kurulan soruşturma komisyonuna göre eski başkan Nestor Kirchner, ülkede 2008 sonunda meydana gelen ekonomik krizden sadece günler önce 2 milyon dolarlık döviz alımı yaparak Arjantin Peso"sunun hemen hemen yüzde 100"e varan değer kaybından Kirchner ailesini korudu. Bu konudaki tüyo ise devlet başkanı eşi Cristina"dan geldi. Cristina, Lehman Brothers"ın batışından hemen sonra Arjantin"in özel emeklilik sistemini tamamen devlet kontrolü altına alan devletleştirme hamlesini açıklamış ve bu karar 2008 Kasım"ında Arjantin devlet tahvillerinin değer kaybetmesine ve Peso"nun çok yüksek oranda develuasyona uğramasına sebep olmuştu. İşte bu gelişmelerden sadece günler önce Nestor Kirchner"in 9, 15 ve 23 Ekim"de toplam 2 milyon dolarlık döviz aldığı ve krizden hiç etkilenmediği belirlendi.

3.5 milyar dolar harcadı

Meclis soruşturma komisyonu şimdi eski başkanın “insider” bilgi kullanarak haksız kazanç elde ettiği iddiasını inceliyor. Nestor Kirchner ise Arjantin basınına yaptığı açıklamada, “Ben o dönemde Patagonya"da bir otel satın almak istiyordum. Otelin sahipleri parayı dolar olarak talep ettikleri için ben de yüklü miktarda döviz aldım” savunmasını yaptı. Merkez bankası kriz sırasınd Peso"nun değerini korumak için rezervlerinden 3.5 milyar dolar harcamış ancak başarılı olamamıştı.