Tarih 20 Kasım 2003... El Kaide'nin HSBC bankasına saldırısı ve yaralanan bir adam...

HSBC saldırısında vücuduna isabet eden ve doktorların farkedemediği şarapnel nedeniyle hayatını kaybeden Selahattin Yıldırım"ın ölümüyle ilgili davada tüm sanıklar beraat etti.

Tarih 20 Kasım 2003... İstanbul"u kana bulayan seri saldırıların hedefi Levent"teki HSBC binasıydı. El-Kaide"nin “ölüm arabalarından” biri binanın önünde patlayınca, bir bilgisayar firmasında şoför olarak çalışan 31 yaşındaki Selahattin Yıldırım ağır yaralandı. İstinye Devlet Hastanesi"ne kaldırılan Yıldırım"a, cihaz bozuk olduğu için, röntgen çekilemedi. Ameliyatla vücudundan çok sayıda metal parça çıkarılan Yıldırım, üç gün yoğun bakımda tutuldu. Ağrıları vardı ama doktorlar bunun psikolojik olduğunu söylüyordu. Ancak ağrıları artan Yıldırım, sonunda başka bir hastaneye sevkedildi.

Rontgen cihazı bozukmuş

Burada röntgeni çekilen Yıldırım"ın bağırsaklarına bir metal parçası saplandığı fark edildi. Yıldırım, İstinye"de tekrar ameliyata alındı. Ancak 24 gün sonra hastanede öldü. Yıldırım"ın ölümünün ardından eşi Döndü Yıldırım hastanede görevli Op. Dr. Mehmet Yavuz Çırpıcı ile Op. Dr. Atalay Işık hakkında dava açtı. 5 yıl hapsi istenen doktorlar ifadelerinde, röntgen cihazının hastanenin bilgisi dahilinde çalışmadığını, kusurları olmadığını savundu.

Doktor ihmali

Adli Tıp Kurumu 3 yıl sonra hazırladığı raporda “beklenebilir komplikasyon” deyip doktorları temize çıkardı. Mahkeme ailenin isteği üzerine dosyayı Yüksek Sağlık Şurası"na gönderdi. 12 uzmanın imzasının bulunduğu Şura raporunda, ölümün doktor ihmalinden kaynaklandığı sonucuna varıldı. Basit bir muayeneyle bile bunun tespit edilebileceğinin belirtilen raporda başka bir hastaneye sevk edilmemesinden şarapnelin fark edilmesine kadar rolü olan tüm doktorların kusurlu olduğu belirtildi.

Hepsinin beraatine

Davanın karar duruşması önceki gün Sarıyer 2. Asliye Ceza Mahkemesi"nde görüldü. Savcı, şüpheli doktorların bir kusurunun tespit edilemediğini savundu. Diğer doktorlar hakkında yeni bir suç duyurusunda bulunmak için de zamanaşımı süresinin dolduğunu öne süren Savcı, beraat istedi. Mahkeme, savcının tüm taleplerini yerinde buldu, ve iki doktorun beraatlarına karar verdi.

Cahit Yüce / Vatan