'Kelebek Operasyonu' davası kapsamında Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu 42 sanığın yeniden yargılanmasına başlandı.
Yargıtay 9. Ceza Dairesinin, bazı suçlardan verilen 2 yılın altındaki cezalara ilişkin hükmün açıklanmasına yönelik yeniden değerlendirme yapılması gerektiği görüşüyle bozduğu ''Kelebek Operasyonu'' davası kapsamında Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu 42 sanığın yeniden yargılanmasına başlandı.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Atilla Peker ile tutuksuz yargılanan sanıklardan Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz'ın da aralarında bulunduğu 13'ü katıldı. Bu dava kapsamında hükümlü bulunan Sedat Peker ise raporlu olduğu için Kocaeli F Tipi Cezaevi'nden duruşmaya gelmedi.

''Suç işlemek için kurulan örgüte üye olmak'' ve ''Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet etmek'' suçlarından hakkında verilen hapis cezası Yargıtayca bozulan Atilla Peker, mahkemenin Yargıtayın bozma kararına uymasını istedi.

Tutuksuz sanıklardan Mecnun Odyakmaz da mahkemenin, örgüte üyelik suçundan verdiği ve Yargıtayca bozulan cezanın gerekçesini anlayamadığını ifade etti.

''Savunma hakkını kullanamadığı bir olaydan dolayı ceza aldığını'' öne süren Odyakmaz, Sedat Peker'e, kayınbiraderi olduğu için ''reis'' diye hitap ettiğini, Peker'in kendisine teklif ettiği maden işletmeciliği işini de inceleyerek karlı bulmadığı için kabul etmediğini söyledi.

Odyakmaz, 15 yıldır en ufak bir ceza almadığını, sabıkasız olduğunu, kişiliği ve sosyal konumunun dikkate alınması gerektiğini dile getirerek, hakkındaki hükmünün açıklanmasının geri bırakılmasını istedi.

Odyakmaz, bu dava kapsamında yargılandığı dönemde kulüp başkanlığını yaptığı Sivassporu süper lige çıkardığını, son 10 yılında bu alanda hizmet vermeye çalıştığını, 2 kere ayın yöneticisi, Sivas Valiliğince de özel hizmet ödülleri gibi ödüllere layık görüldüğünü, Anıtkabir'e gidip şeref defterini bile imzaladığını anlattı.

Diğer sanıklar da Yargıtayın bozma kararına uyulmasını istedi.
Mahkeme heyeti, sanıklardan Atilla Peker'in senet yağması ve örgüt üyeliği suçlarından tutuklu olduğunu, senet yağmasıyla ilgili verilen cezasının kesinleşerek infazına başlandığını, üyelik suçundan da kaçma şüphesi bulunmadığını ifade ederek, bu suçtan tahliyesine karar verdi. Atilla Peker, hakkında kesinleşen hapis cezası bulunduğu için cezaevinden çıkamayacak.

Mahkeme heyeti, Sedat Peker'in beyanı alındıktan sonra Yargıtayın bozma ilamına uyulup uyulmaması yönünde karar verilmesini hükme bağlayarak, duruşmayı erteledi.

DAVANIN GEÇMİŞİ
İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Sedat Peker'e, ''silahlı suç örgütü kurmak ve yönetmek'', ''gasba teşebbüs'', 2 kişiye karşı ''kişi hürriyetinden yoksun kılma'' suçlarından toplam 14 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası vermişti.

Mahkeme heyeti, Atilla Peker'i de ''silahlı suç örgütü üyesi olmak'' suçundan 1 yıl 15 gün, ''gasba teşebbüs'' suçundan 4 yıl 2 ay, ''kişi hürriyetinden yoksun kılma'' suçundan 3 yıl 4 ay, ''6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet'' suçundan da 10 ay hapis cezasına çarptırmıştı.

Mahkeme heyeti, Vedat Peker'in de aralarında bulunduğu 56 sanığa da çeşitli hapis cezaları vermişti.

Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Sedat Peker'in, ''çete kurmak'' suçundan aldığı 4,5 yıl ve ''Yusuf Altay'ın hürriyetini yoksun kılma'' suçundan aldığı 7,5 yıl hapis cezasını onarken, 2 yılın altındaki 2 cezasını ise bozmuştu.

Yüksek mahkeme, 2 yılın altında ceza alan toplam 42 sanığın dosyasının bozulmasına karar vererek, Peker ile birlikte bu sanıklar açısından ''hükmün açıklanmasını'' düzenleyen CMK'nın 231. maddesi uyarınca yeniden değerlendirme yapılmasına karar vermişti.

Yargıtay, ''Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet etmek'' suçundan ceza alan bazı sanıklar açısından da lehe olan hükümlerin uygulanması gerektiğini belirtmişti.