Yazın son günleri. Sonbahar arifesinde tatil havasından çıkıp işlere odaklanmaya çalışan birçok kişi adaptasyon sürecinde sıkıntılar yaşayabiliyor. Biriken işler, ertelenen toplantılar ve planlanan görüşmeler şimdiden ilk iş günü için yoğun bir takvime işaret ediyor. Hafta sonu tatilinin etkisi hala sürerken karşı karşıya kalınan yoğun iş trafiği zaman zaman yanlış kararlar almaya neden oluyor. En iyisi arkanıza yaslanıp Pazartesi önerilerimiz okuduktan sonra işe başlamanız.

1.Tatil etkisiyle kararlar almayın

Hafta sonu geçirdiğiniz tatilden kaynaklanan yüksek enerji ve motivasyon sizi yeni planlamalar yapmaya ya da hayatınızla ilgili önemli kararlar almaya yöneltebilir. Ancak yüksek motivasyonla üzerine düşünülmeden ve planlama yapılmadan alınacak; ‘iş bırakma, iş değişikliği, başka şehre yerleşme, yeni bir proje’ gibi kararlar uzun vadede sizi olumsuz etkileyebilir.

2. Problemler çözümsüz değildir

İş yaşamındaki problemler ya da düşük memnuniyet düzeyi sizi tatil sonrası strese sokabilir, ruh sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Ancak unutmayın ki bu sorunlar çözümsüz değildir. ‘Sorun yaşanılan kişiyle problemi konuşma, yardım isteme ya da iş yeri değişikliği’ gibi mevcut probleme yönelik çözüm odaklı yaklaşımlarda bulunmak psikolojik iyi oluş açısından son derece önemlidir.

3. Sakin olun işlerin hepsini yapmak zorunda değilsiniz

Tatil sonrasında işlerin bütününe birden odaklanmak yerine parçalara bölerek planlamalar yapın.

Planlamalar başlangıçta kişide stres ve kaygı uyandırabilir. Ancak öncelikli tamamlanması gereken iş, proje ve toplantı gibi planların yapılması, belirsizliğin oluşturduğu olumsuz duyguyu azaltarak kişiyi uzun vadede rahatlatır. 

4. Kendinize zaman tanıyın

İlk iş gününde tüm işlerin altından kalkmak mümkün olmayabilir. Bunun için de kendinizi zorlamayın. Haftalık rutininize dönmek biraz zaman alacaktır. Rutinler kişinin ruh sağlığında önemli bir koruyucu faktördür. Tatil sonrası rutinlerde bozulmalar görülebilir. Bu süreçte günlük rutinize dönebilmek için kendinize zaman tanıyın. Özellikle ilk mesai günü sonrası akşam çok geç saatte uyumayın ve ertesi güne enerjik başlamak için kendiniz dinlenme fırsatı tanıyın.

5. Eğlenmeyi unutmayın

Mesai başladı diye hayatınızın tamamını yoğun iş temposuyla doldurmak zorunda değilsiniz. İş ve eğlence hayatın arasında bir denge sağlıyor olmanız ruh sağlığınız açısından son derece önemlidir. İlk mesai gününün akşamı bir konsere gitmek, bir film izlemek ya da arkadaşlarınızla bir araya gelecek etkinlikler düzenlemek tatil-iş dengesinin daha kolay kurulmasına olanak sağlayacaktır. İş sona erdiğinde hayatın devam ettiğini unutmayın ve eğlenm

6. Destek alabilirsiniz  

İş yaşamıyla ilgili hayatınızı olumuz etkileyen ve baş edemediğiniz bir süreç yaşıyorsanız, bu durumu bir profesyonelle konuşmak size iyi gelecektir. Tatil sonrası adaptasyonda yaşadığınız güçlükler giderek artıyorsa mevcut durumla baş etmekte güçlük yaşıyorsanız, duygu yoğunluğunuzda bir azalma olmuyor ya da duygunun şiddeti giderek artıyorsa, ve bu durum günlük hayatınızı, işinizi ve işlevselliğinizi olumsuz yönde etkilemeye başladıysa bu durumda psikoterapi desteği almanız psikolojik iyi olma haliniz açısından oldukça önemlidir.