Fiyatların düşük olmasına rağmen satışların düşüklüğünden dert yanan pazarcılar, plansız üretimin hem üreticiyi hem de pazarcıları olumsuz etkilediğini belirttiler.

Aydın"da 2010 yılının ilk pazarında sebze ve meyve fiyatları nerdeyse yüzde 50 ucuzlarken, soğan ve patates zam şampiyonu oldu. Pazarda, ıspanak, pırasa, kereviz ve brokolinin kilosu 50 kuruştan satıldı. Yine orta boy karnabahar ve lahanaların tanesi 50 kuruşa satılırken, portakal, elma ve mandalinanın kilosu 75 kuruşa tezgahlarda yerini aldı. Geçen yıl üretim fazla olduğu için kilosu 30-50 kuruş arasında değişen patates ve soğanın kilosu 2010 yılının ilk pazarında 125-150 kuruşa satıldı.

Soğan ve patates dışında her şeyin çok ucuz olduğunu ve bir çok sebze ve meyvenin satış fiyatının işçilik maliyetini bile karşılamadığını belirten pazarcılar, plansız üretimin hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkilediğini belirttiler. Aydın Merkez Acarlarlı pazarcılardan Ramazan Özel, özellikle memur kesiminin hayat pahalılığından dert yanmasına anlayamadıklarını belirterek, “Bu fiyatlarla da bin 500-2 bin lira maaş alan insanlar "açız" diyorsa, biz ölelim. Yıllardır pazarcılık yapıyoruz. Gece gündüz yollardayız, yine de şükrediyoruz. Ancak her yıl bir önceki yılı arar olduk. 2010 yılının ilk pazarında adeta hayal kırıklığına uğradık. Şu anda soğan ve patates dışında hiçbir üründen üretici para kazanamıyor. Zarar etmeden ürünü satabilmek artık büyük kar oldu. Yetkililerin planlı üretim konusunda üreticiye destek olmasını bekliyoruz” dedi./iha