Aydın"da her geçen gün artan hiper ve süper marketler ve mağazalar zinciri bakkallardan sonra pazarcı esnafını da bitirdi. Kredi kartı kullanımının da yaygınlaşmasıyla, peşin alışveriş yapan semt pazarlarında alışveriş yok denecek seviyeye düştü. Her gün binbir ümitle semt pazarlarında tezgah açan esnaflar, sorunun çözümü için yetkililerden yardım istiyor.
Aydın"ın yıllardır devam eden Cumartesi pazarında tezgah açan esnaf yine siftahsız günlerinden birini yaşadı. Bir çok ürünün daha ucuza satılmasına rağmen vatandaşın cebinde parası olmadığı için genelde alışverişini kredi kartı ile yaptığını belirten pazarcı esnafı, yerlerini sahip çıkmak ve "belki düzelir" ümidiyle tezgah açtıklarını söylediler.
24 yıldır baba mesleği zücaciyeliği yaptığını ve haftanın belirli günleri değişik semtlerdeki pazarlarda tezgah açtığını belirten 35 yaşındaki Ali İhsan Gökçin, meslek hayatının en zorlu yıllarını yaşadığını ifade etti. Çocukluğundan beri bu işi yaptığını ve tezgahında aynı zamanda çaydanlık, tava değişik mutfak malzemeleri tamiratını da yaptığını belirten Gökçin, “Bir çok krizler gördük, işlerimiz bu kadar durgunlaşmamıştı. 5-6 yıl önce yarım günlük hasılatımızla aylık bağ-kur primini ödeyebiliyorduk. Şimdi aylardır bağ-kur primimizi bile ödeyemiyoruz. Pazarcıların büyük çoğunluğu benim durumumda. Büyük mağazalar ve zincir marketler Aydın"a geldi. Esnaflık öldü. Bir çoğumuz çaresiz durumdayız. Yaptığımız satıştan elde ettiğimiz kar, artık masrafımızı bile kurtarmıyor” dedi.
Daha önceki yıllarda kalabalıktan adım atacak yer bulunmayan Aydın"daki semt pazarlarında esnaf, sabahtan akşama kadar sıkıntıdan gazete okuyup, bulmaca çözerek müşteri bekliyor.