2011 yılına göre 4 kuruşluk bir artış göstererek 46 kuruş olarak açıklanan pamuk destekleme primlerini değerlendiren CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar; “Bu durumda çiftçimiz pamuk ekemez duruma gelmiştir. Aydınlı üretici şu anda ne yapacağını bilemez bir haldedir. Yıllardır ekimini yaptıkları ve geçimlerini sağladıkları pamuktan artık yoksun kalmak üzereler. Görüştüğüm hiçbir çiftçi ben bu sene pamuk ekeceğim diyemiyor. Stratejik bir ürün olan pamuk ne yazık ki AKP hükümetinin uyguladığı yanlış politikalar yüzünden kimsenin yüzüne bakmadığı bir ürün haline gelmiştir” dedi.
“MALİYETLER KARŞISINDA PRİM KOMİK KALDI”
“2006 ve 2007 yıllarında 34,8 kuruş, 2008 yılında 32,4 kuruş, 2009, 2010 ve 2011 yıllarında 42 kuruş olan pamuk desteği 2012 yılı içerisinde 46 kuruş olmuştur” diyen CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar; Girdi maliyetleri karşısında desteklemelerde artışın komik düzeyde kaldığını söyledi. Hükümet tarafından hesaplanan pamuk maliyetlerini objektiflikten uzak olarak değerlendiren Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar; “Üretim maliyetlerinin %20, faiz oranlarının %60 arttığı bir ortamda pamuğa verilen prim miktarının sadece %9 da kalması, komediden başka bir şey değildir” dedi.
“PAMUK EKİM ALANLARI AZALDI, İTHALAT ARTTI”
Ege bölgesindeki pamuk ekim alanlarının 235 bin hektarlardan 70 bin hektar civarlarına
indiğini belirten Milletvekili Baydar; “ABD Tarım Bakanlığı’nın açıklamış olduğu son rapora göre ülkemizdeki pamuk sahaları ve üretiminde 2012 yılı içerisinde %13’lük bir düşüş öngörmektedirler. Ülkemiz bir zamanlar pamuk üretiminde dünya lideri iken, 2011 mali yılının ilk altı ayında ithalatımız 219.000 ton olmuş ve bunun %37’sini ABD’den temin etmiş bulunmaktayız. Pamuğun ham olarak ihracı yerine tekstil ürünleri olarak ihraç edilmesi dış ticaret dengesi açısından da önem arz etmektedir. Pamuk, sadece tekstil sanayi için değil, yağ sanayi açısından da önemli bir tarım ürünüdür. Pamuk katma değer kazandıran bir ürün olmasının yanı sıra, işsizliğin yoğun olduğu bu dönemde istihdam yaratmaktadır. Pamuğun ekonomik olarak bu kadar katkısının olmasına rağmen, ne yazık ki ülkemizde hak ettiği değeri alamamaktadır. Hak ettiği değeri alamamasının nedeni de AKP hükümetinin yanlış tarım politikalarıdır” dedi.
“HÜKÜMET TARSİM KONUSUNDA ALDATIYOR”
TARSİM konusunda verdiği soru önergesinin cevabının Tarım Bakanlığı’ndan geldiğini belirten CHP aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, “Geçen sene yaşamış olduğunuz ve tarlalarınıza %0 zarar raporu veren eksperlere şimdiden hazırlıklı olun. Ayrıca TARSİM’e kaydı olan üretici oranının da %22 olduğu belirtilmiştir. Eğer ki sizler pamuğun yetişme biçimi ile çevresel etkenleri göz ardı ederseniz elbette ki TARSİM’ de kayıt %22’ ler de kalır. Tarım Bakanlığının önündeki büyük TARSİM reklamını görmüşsünüzdür. Heybetli bir çiftçi elindeki kalkanla gökyüzünden gelen yağış, dolu ve fırtına karşısında ürünleri ve hayvanları korumaktadır. Bu reklam tabelaları her yerde bulunuyor. Fakat o kalkan çiftçilerimizi yağışlardan korumuyor. AKP hükümeti çiftçilerimizi kandırmaya devam ediyor ve bunun içinde her yolu deniyor” dedi.
“SORUNLAR ÇÖZÜLMEZSE ÇİFTÇİ İNTİHARLARI ARTACAK”
“Pamuktaki destekleme primi 60 kuruşa çıkarılmalı, üreticilerimize sıfır ÖTV’li mazot ve %1 KDV uygulanmalıdır” diyerek Ak Parti Hükümetine seslenen CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar; “Pamuktaki ithalat azaltılmalı yerli üreticimizin ürünlerinin tekstil sektörüne girdi olarak yansıması sağlanmalıdır. Bir an önce pamuk, stratejik ürün ilan edilerek tohumundan lifli hale getirilene kadar geçen sürede yaşanan ve AKP hükümetine defalarca iletilmiş olan sorunlar çözülmelidir. Çözülmediği takdir de ne yazık ki siz değerli basın mensupları, bu yaz sonu birçok çiftçimizin intihar haberlerini yapmak durumunda kalacaksınız. Çiftçimiz için bıçak kemiğe dayanmış ve kemiği kesmektedir” diye konuştu.