Merkezi ısıtma sistemli binalarla ilgili yönetmelik gereği, Türkiye’de bulunan 1 milyon 800 bin dairenin pay ölçer sistemi kullanması gerekiyor. Her dairenin tükettiği kadar ısı parası ödemesini sağlayan sistem, 9 bin apartman yöneticisi harekete geçirdi. Konuyla ilgili bilgi veren Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği Derneği Başkanı Ali Eren, “Enerji Verimliliği Kanunu gereği inşaat alanı 2 bin metrekareyi geçen binaların merkezi sisteme geçmesi gerekiyor” diyerek, Türkiye’de merkezi ısıtma sistemi kullanan 1 milyon 800 bin dairenin dün itibariyle pay ölçer sistemine geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sistemin takılmaması durumunda apartman sakinlerine aidat ödememe hakkı doğduğunu ifade eden Eren, “Kasım'da, kaloriferler yeniden yandığında pay ölçerli binaya geçmemiş olan apartman sakinlerine aidat ödememe hakkı doğacak. Apartman sakinleri “kanuna aykırı aidat parası toplanıyor” şeklinde suç duyurusunda bulunulursa, yöneticiye 1.600 lira ceza kesilebilecek” diye ekledi.

Kanun gereği sistemin 2007’den itibaren 5 yıl içinde tüm binalarda uygulanıyor olması gerektiğini de anlatan Ali Eren, eski binaların ise en kısa zamanda bu sisteme geçmesi gerektiğini vurgulayarak, “Aksi takdirde ev sahibi ya da kiracılar apartman yöneticilerine dava açıp, haksız aidat ödemelerine son verebilecek” dedi. Pay ölçer cihaz sayesinde ısı bedelinin eşit olarak ödetilmesi döneminin sona ereceğini anlatan Eren, bu sayede her dairenin, kullandığı ısı kadar bedel ödeyeceğinin altını çizdi. Konunun yaklaşık 10 milyon apartman sakinini ilgilendirdiğini söyleyen Ali Eren, bu durumun aidat ödememeyi alışkanlık haline getirenler içinse bir fırsata dönüşebileceğini de ekledi. İnsanların merkezi sistemden korktuğunu ve kombi sistemini tercih ettiğini anlatan Eren, “Sistemle birlikte insanlar yaktığı kadar aidat ödeyecek. Kombi ile merkezi sistem arasında fark kalmayacak” diye konuştu.

Eski ve yeniye farklı tarife
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Genel Koordinatörü Hakkı Buyruk ise, 2 Mayıs 2007’de yürürlüğü giren kanunla birlikte, pay ölçer sistemine geçilmesi için tüm binalara verilen 5 yıllık sürenin dün dolduğunu ifade etti. “2007’den itibaren yapılan yeni binalarda bu sistemin mevcut olduğunu kabul ediyoruz” diyen Buyruk, pay ölçer sistemindeki iki farklı uygulamaya dikkat çekti. Sistemin kalorimetre ve ısı pay ölçer olarak uygulandığını ifade eden Buyruk, “Kalorimetre yeni binalarda uygulanan bir sistemdir. Elektrik, doğalgaz sayacı gibidir. Bu sayaca göre, sayacın bağlı olduğu dairenin kullandığı ısı ölçülüp, hat kayıpları, merdiven boşlukları gibi ısıtılan ortak alanlar dahil ediliyor ve ücretlendirme yapılıyor” dedi. Kanun gereği her evin asgari 15 derece ısıtılma zorunluluğu olduğunu da anlatan Buyruk, “Evini kapatıp uzun süreli tatile çıkanlar, yine de bu asgari ısı ücretine tabidir” şeklinde konuştu.

Isı pay ölçer sistemininse genelde eski binalara uygulandığını söyleyen Buyruk, “Eski binalarda dağıtım boruları dağınık olduğu için kalorimetre uygulanması durumunda tesisatın değişmesi gerekir. Bu sebeple ısı pay ölçer daha uygundur. Çünkü bu sistemde her bir radyatörün üzerinde pay ölçer aleti takılıyor ve uzaktan, radyo frekansıyla değerler okunabiliyor” diye anlattı.

“Maliyetler kendini kısa zamanda amorti eder”

Sistemin maliyetiyle ilgili bilgi veren Techem İstanbul Satış bölge Müdürü Giray Çağlı ise, “Çok kolonlu (girişli) eski binalarda genelde ısı pay ölçer kullanılıyor. Her bir radyatöre takılan bu sistemin maliyeti 26 ile 30 euro arasında. Bir dairede ortalama 5 radyatör bulunduğu farz edilirse, daire başına 150 euroya ücretlendiriliyor” şeklinde konuştu.
Tek kolonlu yeni binalarda ise kalorimetrenin kullandığını anlatan Çağlı, “Bu sistem inşaat yapılırken uygulanırsa maliyeti bir daire için 75 ile 85 euro arasında değişir. Oturumda olan yeni yapım binalarda ise sistem maliyetine ek olarak 35 ile 45 euro işçilik maliyeti eklenir” dedi. Sistemlere ek olarak, termostatik (sıfıra getirilemeyen, 15 derece sıcaklık limitli) vana takılması gerektiğini de anlatan Çağlı, vana ve montaj ücretini ise 10 euro olarak belirtti.
Son olarak sistemin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği şirketler tarafından kurulduğunu anlatan Çağlı, sistem maliyetinin kendisini en kısa zamanda amorti edeceğini aktardı.