Nazilli’de mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan kurutmalık sebzelerin başında gelen patlıcan, adeta bacasız fabrikalarda üretiliyor. Yollarda, çatılarda, balkonlarda sıra sıra dizilmiş yeşil, kırmızı, kahverengi rengarenk kurumayı bekleyen patlıcanlar, biberler, kabaklar insanların da üretkenliğini temsil ediyor. Balkonlarda, çatılarda kurumayı bekleyen çamaşırların yerini içleri oyulmuş patlıcanlar, kırmızı kızartmalık ve dolmalık biberler almış durumda.
Kış sofralarını yaz sebzeleriyle çeşitlendirmek ve yaz tatlarını her zaman masada görmek isteyenler, önceki yıllarda kendi ihtiyaçları için kuruttukları sebzeleri, artık gelir elde etmek için kurutuyor, bu yolla geçimlerini sağlıyor. Yıkayıp temizledikleri ve ipe dizerek kurutma işlemi için beklettikleri patlıcan, biber, bamya gibi sebzeleri daha sonra kutulara yerleştiren kadınlar, satış için gönderiyor.
Nazilli’nin Yıldıztepe Mahallesinde işlenen kurutulmuş patlıcanlar, dünyanın birçok ülkesindeki mutfaklarda kendisine yer buluyor. Yıldıztepe Mahallesi’nde 43 yıl önce başlayan ve gelenek haline gelen patlıcan kurutmacılığı, bugün kazanca dönüşerek ekmek kapısı oldu. Önceleri ürettikleri patlıcanın fazlasını tüketemedikleri için hayvan yemi yapan Yıldıztepe Mahallesi sakinleri, keşfettikleri oymacılık ve kurutma yöntemiyle patlıcanı en iyi şekilde değerlendirerek dünyadaki en iyi kuruyan dolmalık patlıcanla markalaşarak ihracata yılda 100 tonluk mal hazırlamaya başladı.
Yıldıztepe Mahallesindeki Karaefe ailesinin fırsata dönüştürdüğü patlıcan oymacılığı ile 150-200 aile ile birlikte yüzlerce patlıcan üreticisi oturduğu yerden para kazanıyor.
Nazilli’de bulunan birkaç üretici ile birlikte Nazilli’de 400-500 kişiye kazanç sağlatan ve yaz boyunca her evde sürdürülen patlıcan oymacılığı ve kurutma işlemi mahallenin özel iklimi nedeniyle sadece Yıldıztepe mahallesindeki bir buçuk kilometre genişliğinde ve 5 kilometre uzunluğundaki koridorda yapılabiliyor. Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin tamamına kuru patlıcan ihracı için tedarikte bulunuyorlar.
34 YILLIK EVLİLER 34 YILDIR PATLICAN OYUYORLAR
Patlıcan kurutmalığı ile üne kavuşan Yıldıztepe mahallesinde değişik hayat hikayeleri de mevcut. Mahalle içerisinde dolaştığınız zaman hemen her evin önünde bir patlıcan oyan ve dizen kişiler görmeniz mümkün. Patlıcan oyan vatandaşlarla sohbet ettiğiniz zaman ise değişik hayat hikayeleri ortaya çıkıyor. Örneğin; 34 yıldır evli olan 56 yaşındaki Mustafa Karaefe ve 54 yaşındaki Sevim Karaefe evlendikleri günden itibaren patlıcan oymacılığı ve kurutmacılığı yapıyorlar.
Patlıcan oyarak aile ekonomilerine katkı sağlayan Mustafa ve Sevim Karaefe; “Doğduğumuzdan beri bu mahallede oturuyoruz .34 yıllık evliyiz ve 34 yıldır patlıcan kurutmalığı işi ile uğraşıyoruz. Eşimle patlıcan oyarken tanıştık ve halen birlikte patlıcan oyuyoruz. Evimizin birçok ihtiyacını bu şekilde karşıladık. Hala da bu işi yapıyoruz.Yaz aylarında yapılan bu işle geçimimizi sağlıyoruz” diyor.
TORUNLARINI BİLE PATLICAN OYARAK EVLENDİRDİ
Yıldıztepe mahallesinde en renkli simalardan bir tanesi de 85 yaşındaki Nazife Karaefe ile 75 yaşındaki Hatice Aslan. Nazife Nine çocuklarını ve torunlarını patlıcan oyarak kazandığı paralarla evlendirdiğini söylüyor.