Eski başbakan Yulya Timoşenko’nun mahkumiyet koşullarının yarattığı dış tepkiyle boğuşan Ukrayna dün ülkenin doğusundaki Dnipropetrovsk kentinde dört farklı noktada meydana gelen patlamalarla sarsıldı. Arka arkaya gerçekleşen patlamalarda 9’u çocuk toplam 27 kişi yaralanırken güvenlik görevlileri 25 kişinin hastaneye kaldırıldığını açıkladı.
Acil Durum Bakanlığı sözcüsü Yulya Yerşova, ilk patlamanın şehrin merkezindeki bir tiyatro salonunun yanındaki bir çöp kutusunun içinde yerel saatle 11.50’de gerçekleştiğini duyurdu. 40 dakika sonra kalabalık bir caddede gerçekleşen ikinci patlamayı 15 dakika sonra bir tramvay istasyonundaki üçüncü bir patlama takip etti. Dördüncü patlamanın 13.00’te gerçekleştiğini açıklayan İçişleri Bakanlığı daha fazla bilgi vermekten kaçındı. İlk patlamada 13, ikincide 11, üçüncüde 3 kişi yaralanırken dördüncü saldırıda yaralı bildirilmedi.
Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Kırım’daki bir fabrika gezisi sırasında basına yaptığı açıklamada “Bu saldırının bütün ulusumuz için bir meydan okuma olduğunu biliyoruz. Nasıl cevap verileceğini düşüneceğiz” dedi. Polonya’yla beraber 1 Haziran’da başlayacak Avrupa Futbol Şampiyonasını organize etmeye hazırlanan Ukrayna’da patlamaların Timoşenko’nun doğduğu şehirde gerçekleşmesi dikkat çekti.

‘Yanukoviç sorumlu’
2004 yılındaki Turuncu Devrim’in lideri olarak Ukrayna siyasetini yöneten eski başbakanın yolsuzluk suçlamasıyla yedi yıllığına hapse mahkum edilmesini Avrupa Birliği ‘siyasi baskı’ olarak nitelendirmişti. Muhalifler ise patlamaların arkasında Yanukoviç yönetiminin olduğunu öne sürdü. Muhalif vekil Mykola Timenko ‘üst düzey görevlilerin dünyanın dikkatini Timoşenko’dan uzaklaştırmak için saldırıyı planladığını’ iddia etti.

Şiddetin izleri
Bir haftadır açlık grevindeki Timoşenko’nın hapishanede gördüğü kötü muamele Pravda gazetesinin internet sitesinde yayınladığı fotoğraflarla belgelendi. 51 yaşındaki eski başbakan gardiyanlardan gördüğü fiziksel şiddetin kanıtı olarak vücudundaki morluklaru gösterdi. Gardiyanların muhalif lideri dövdüğü iddiasına karşı resmi soruşturma açılmasından tatmin olmayan yüzlerce Timoşenko taraftarı başkent Kiev’de yürüyüş düzenlendi.

Timoşenko’nun dövüldüğü iddiaları üzerine destekçileri Kiev’de yürüdü.