Ebu Ömer, El Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, patlamada ölenler arasında ismi açıklanan 15 kişinin Suriye hapishanelerinde yatan muhalif tutuklular olduğunu iddia etti.

Patlamanın meydana geldiği yerin çok sıkı korunan bir bölge olduğunu ve sivillerin hiç bir şekilde buraya ulaşamayacağını ifade eden Ebu Ömer, dışardan birilerinin bu patlamayı gerçekleştirmesinin mümkün olmadığını söyledi.

El Kaide örgütünün Irak kolu eski sorumlularından ve halen Cemaat-i İslami grubunun liderliğini yapan Ebu Ömer, saldırıların Irak savaşı sırasında Suriye istihbaratı ile işbirliği yapan eski bir El Kaide komutanı tarafından düzenlediğini iddia etti. Patlama öncesi Kazaz yolunun güvenlik güçleri tarafından kapatıldığını ve saldırıda hayatını kaybedenler arasında ismi açıklanan 15 kişinin "Muhaberat"ın elinde tutuklu bulunan El Kaide militanları olduğunu öne sürdü.

Irak'ta yaşanan iç çatışma sonrası örgütten ayrıldığını ifade eden, Halep şehrinde yaşayan Ebu Ömer, muhalif gösterilerin başladığı 2011 Mart ayından bu yana Suriye'ye az sayıda El Kaide militanının giriş yaptığını ancak muhaliflerin meşru görmedikleri için bu gruplarla ilişki kurmadıklarını ifade etti. Ebu Ömer, Suriye istihbaratının sınır yoluyla Irak'a götürülen patlayıcılara izin verdiğini, hapishanelerde tutuklu bulunan bir militan aracılığıyla dolaylı yoldan örgütlerle işbirliği yaptığını ileri sürdü.

"Nusra Cephesi" de eylemleri üstlenmedi

Öte yandan muhalif "Nusra Cephesi" örgütü yaptığı basın açıklamasında, Humus ve Şam'da düzenlenen bombalı saldırılarla ilgileri olmadığını duyurdu. Örgüt, kendi adlarına sahte bir örgütün sivillere zarar veren eylemler yaptığını iddia etti.

"Nusra Cephesi" adına bir grup, internette yayınladığı patlama görüntüleriyle saldırıları üstlendiklerini açıklamıştı.