Rum radyosu, üs komutanının öldüğünü, RİK'in öğlen programı na telefonla katılan oğlu Nikolas Yoannidis'in açıkladığını duyurdu. Nikolas Yoannidis, gerek babas ının, gerek diğer üs komutanlarının üste muhafaza edilmekte olan patlayıcıların imha edilmesi veya üsten uzaklaştırılması gerektiğini sürekli vurguladıklarına ancak bu çağrılarının boşa çıktığına işaret etti.
 
Nikolas Yoannidis, babasının kendilerine, son haftalarda üste büyük bir endişe hakim olduğunu, çünkü geçen hafta bir konteynırda küçük çaplı bir patlama meydana geldiğini söylediğini açıkladı. Yoannidis, "Özellikle dün konteynırların ş iştiği ve sabah da küçük patlamaların başladığı yolunda bilgiler vardı. Bunun sonucunda da trajedi meydana geldi" dedi.
 
Üs komutanı Andreas Yoannidis'in, Rum Savunma Bakanlığı'na, barut dolu konteynırların büyük tehlike saçtığı konusunda yazılı uyarıda bulunduğu da açıklanmıştı.
 
BM BARIŞ GÜCÜ YARDIM ÖNERDİ
 
Olayla ilgili açıklama yapan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs'taki Özel Temsilcisi Lisa M. Buttenheim, olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas'la yaptığı temasta, BM'nin derin üzüntülerini ve yardım etme talebini ilettiğini belirten Buttenheim, elektrik santralındaki bü yük hasar dolayısıyla UNFICYP'ın ilk adım olarak elektrik ve su tüketimini azalttığı nı, ayrıca kan bağışı önerisinde bulunduğunu açıkladı.
 
Buttenheim, Kıbrıs'taki BM ailesi olarak olayın kurbanlarının ailelerine başsağlığı ve yaralılara şifa diledi.