İSTANBUL- Dünyanın pek çok sanatçısı bu defa 64 karenin peşine düştü. Bir tür savaş alanı olan vezirinden kalesine, piyonundan filine tüm taşların bulunduğu 'arena'yı farklı açılardan ele almak için kendilerine has yorumlarını yeni baştan yarattılar.


İtalyan sanatçı Maurizo Cattelan, dünya tarihine damgasını vuran 'şeytani' ve 'meleksi' karakterlerden yola çıkıyor.

Oynaması kimine göre zevkli, kimine göre bir hayli 'beyin yorucu' olan satrancın 'sanatsal' formları, tahtaların üzerinde çıkartmasını yapıyor.

Hayvanları turşulama sanatıyla bilinen ve sanat çevresinde eleştiri oklarının hedefi olan Damien Hirst'ün ve Rachel Whiteread'in eşsiz satranç takımı, kuşkusuz bu ilginç çalışmaların en iyi örneklerinden.

İzlanda'daki Reykjavik Sanat Müzesi'nde sergilenen gümüş ve cam şişelerden oluşan taşlara aynalı bir satranç tahtası eşlik ediyor. Oldukça şık ve oldukça artistik figürlerden oluşan takım, oynamak için değil belki ama sergi için eşi bulunmaz bir çalışma olarak gösteriliyor.

İtalyan sanatçı Maurizo Cattelan ise satranç tahtasına başka bir açıdan yaklaşıyor. O, dünya tarihine damgasını vuran 'şeytani' ve 'meleksi' karakterlerden yola çıkıyor. Örneğin Hitler ve Crulella deVil aynı grupta yer alırken diğer oyuncunun taşlarında Martin Luther King ve Rahibe Teresa yer alıyor. İyiler ve kötülerin savaşında kimin kazanacağı ise sadece oyuncuların yeteneklerine kalmış.

Ve diğerleri... Kabile insanları, garip objeler, porselenler hatta ve hatta ölü böceklerlerin yerleştirildiği kapsüller...

(YAŞAM/GAZETEPORT)