Ergenekoncuların görevden aldırmak için yoğun bir çaba sarf ettiği İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz"e soruşturma savcılığına ek olarak yedek duruşma savcılığı görevi verilmesi soru işaretlerine neden oldu.

Görevlendirmenin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin tarafından yapılması dikkat çekerken, Engin"in daha önce de savcı Öz"e "Yıprandın, davadan çekil" baskısı yaptığı iddia edilmişti.

YEDEK SAVCI OLARAK GÖREVLENDİRİLDİ

Beşiktaş Adliyesi"nde görev yapan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz"ü operasyonları süren Ergenekon soruşturmasından koparmak için olmadık yöntemler denendi. Eski HSYK"nın kararnamelerle görevden almayı denediği, başarısız olunca terfi ettirmeye çalıştığı, hakkında sayısız iftira ve şikayet dosyası gönderilen savcı Öz"ün son olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin tarafından etkisizleştirilmeye çalışıldığı iddia edilmişti. Önceki gün Aykut Cengiz Engin imzasıyla Beşiktaş Adliyesi"nde yapılan yeni görevlendirme planına göre ise Balyoz ve Sahte Çürük Raporu soruşturmalarını yürüten savcılar Bilal Bayraktar ve Hikmet Usta'nın görevleri değişti. Bayraktar ve Usta, duruşma savcılığına atanırken, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz ise yedek duruşma savcısı olarak görevlendirildi. Öz'ün soruşturma savcılığının süreceği belirtildi. Kararı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin"in aldığı ifade ediliyor. Beşiktaş"ta görev yapan duruşma savcılarının mazeretli olması durumunda Ergenekon savcısının takip ettiği dosyayı bekleterek duruşmalara girmek zorunda kalacağı belirtiliyor.

DAHA ÖNCE DE BASKI YAPILMIŞTI

Ergenekon'un asker-yargı-siyaset denklemine yoğunlaşan, Org. Hasan Iğsız ve CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da bulunduğu birçok kişi hakkında özel soruşturma yürüten Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'e İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı"nın 'yıprandın, soruşturmadan çekil' şeklinde baskı yaptığı iddia edilmişti. Savcı Öz'ün bu talebe olumsuz cevap vermesi üzerine ilgili ilgisiz onlarca dosyanın Ergenekon savcısına yönlendirilerek savcının iş görmez hale getirilmek istenildiği tespit edilmişti. Başsavcılığın 'yasadışı pankart asma', 'PKK'ya yardım ve yataklık', 'taş atan çocuklar' gibi onlarca dosyayı Ergenekon savcısına yönlendirerek savcıyı oyalama yöntemine başvurduğu vurgulanmıştı.

yeniakit