Normal pasaportlar 2015 yılına kadar kullanılabilecek ancak süresi bitenler Şubat ayından sonra uzatılmayacak. Vize bulunan eski pasaportlar ise çipli pasaport işlemlerinin ardından iade edilecek.

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün (ICAO) belirlediği standartlarda üretilen çipli pasaporta geçiş 2015 tarihine kadar zorunlu tutulmuyordu. Ancak pasaport şubelerindeki izdihamın bitmesi üzerine yeni çıkarılan bir genelge ile 1 Şubat 2011 tarihinden sonra herkese zorunlu çipli pasaport verilmeye başlanacak.

Vatandaşların yasa yürürlüğe girmeden önce eski pasaportuna vize aldıysa endişe etmelerine gerek olmadığı belirtildi. Çünkü Şubat 2011'den önce yapılan uzatmalar ve alınan vizeler geçerli olacak. Yeni pasaportlarla birlikte eski pasaportlar vatandaşlara iade ediliyor ve üzerinde vize olan eski pasaportlar yeni ile birlikte taşınarak vizeler kullanılıyor.

2015'E KADARDI!

Geçen Haziran ayında vatandaşlara verilmeye başlanan çipli pasaport sistemine geçilmesinin ardından, eski pasaportların da 24 Kasım 2015 tarihine kadar uzatılması söz konusuydu. Fakat yapılan yeni düzenlemeyle birlikte gelecek Şubat ayından itibaren süresi biten eski pasaportlarda uzatılmaya gidilmeyecek.

Yapılan yeni düzenlemeye gerekçe olarak da eski pasaportlarla vize başvurusunda bulunan T.C vatandaşlarına zorluk çıkarılması ve emniyetteki yoğunluğun azalması gösterildi.

Nisan ayında yürürlüğe giren kanunun ardından, yasa çıkmadan önce alınan pasaportlarla özellikle Avrupa Birliği( AB) ülkelerine gitmek için vize başvurusunda bulunan vatandaşların olumsuz cevap alması ve yeni tip pasaportların yürürlüğe girdiği ilk günlerdeki yoğunluğun azaldığı gerekçesiyle eski pasaport süresi 2011'e çekildi.

AA