Balbay ve Örnek'in darbe planlarını anlattığı günlüklerin birçok noktada örtüştüğü gözlendi.

Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2004'teki darbe planlarıyla ilgili şüpheli sıfatıyla hafta sonu ifade vermeye çağırdığı dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına'yı iki darbe günlüğü ve eski eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün ifadeleri zor durumda bırakacak. 2004'teki 'Sarıkız', 'Ayışığı', 'Yakamoz' ve 'Eldiven' kod adlı planlarını anlattığı 'Darbe Günlükleri'ni inkar etmesi beklenen Özden Örnek'e Mustafa Balbay'ın darbe günlükleri de sorulacak.

ORTAK PLANI ANLATTILAR

Ergenekon davası tutuklu sanıklarından, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'ın darbe günlükleriyle eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'in günlükleri birçok noktada örtüşüyor. Her iki günlük de, 2003-2004 döneminde darbe yapmaya en istekli kişinin Şener Eruygur olduğu, dönemin bütün kuvvet komutanlarının darbeyi desteklediği anlatılıyor.

ÖZKÖK'E KARŞILAR

İki günlükde de darbelerin dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün iti-razları sayesinde gerçekleşti-rilemediği, 'Sarıkız' kod adlı darbe girişiminden vazgeçilmesinin ardından, sivil toplumun ve medyanın ön planda olacağı yeni bir müdahale kavramının gelişti-rildiği belirtiliyor. Günlüklerdeki bir başka ortak nokta ise şimdiki Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un 2003-2004'te darbecilerden uzak durmaya çalıştığını ve bu nedenle 'kariyerist' damgası yediği...

Başbuğ'a bakışları

Özden Örnek'in günlüğü

1 Aralık 2003

II. Başkan (Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ-Nokta) güvenilecek bir general değildi. Kendi yararını ülke yararı üzerinde tutuyordu. Ve bize kesin cevaplar vermiyordu.

Mustafa Balbay'ın günlüğü

10 Şubat 2004 salı günü

- Mesela biz fazla tanımıyoruz, İlker BAŞBUĞ nasıl biridir

Ş E (Şener Eruygur)- o... o karargahta, Genelkurmay'da artık... (gülümseyerek) başka bir söze gerek var mı?


Eruygur'un darbe hevesi


Özden Örnek'in günlüğü

6 Şubat 2004

Sabah doğruca Jandarma Genel Komutanlığı'na gittim ve orada üçümüz buluştuk. Durumu tekrar gözden geçirdik. Jandarma Genel Komutanı hâlâ darbe yapalım diye inat ediyordu.

Mustafa Balbay'ın günlüğü

SE- Birbirinden bağımsız, bölük pörçük hareketler var. Bunları bir araya getirip çoğaltmak lazım diyorum... Biz bir çalışma yaptık. Öteki üç arkadaşımla birlikte konuştuk. Bu kararı aldık. Artık yürüyeceğiz. Kararı aldık.

Komutanlar ittifakı

Özden Örnek'in günlüğü

22 Eylül 2003

Kara Kuvvetleri Komutanı, bir şeyler yapılmalı diyor. Bu arada Fırtına ayağa kalktı ve haydi hep beraber el sıkışalım dedi ve dördümüz ellerimizi üst üste koyup el sıkıştık! Bana çok komik geldi.

Mustafa Balbay'ın günlüğü

Öz ÖR (Özden Örnek), Çetin, Tamer emekli edilirse bu iş bitmiş demektir. Ya da 27 benzeri bir şey olabilir demektir. O da kanlı olur. Komlar (Kuvvet Komutanları) da öyle düşünüyor./yeni şafak