SUBAYLAR ALBAY ÇİÇEK’İ, ÇİÇEK IĞSIZ’I, IĞSIZ VE ÇUBUKLU BAŞBUĞ’U SUÇLADI
 
İnternet Andıcı davası sanığı muvazzaf generaller ve emekli Orgeneral Iğsız, İnternet Andıcı ve yeni internet sitelerinin kurulması konusunun fikir babasının Albay Dursun Çiçek olduğunu anlattı.
 
İnternet Andıcı iddianamesi Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilirken, iddianameye giren ifade özetleri, Genelkurmay Karargahı’nda görev yapan 22 şüphelinin, haklarında “ağırlaştırılmış müebbet hapis” isteneceğini öğrendikten sonra “kendilerin emri yerine getirdiklerini ve masum olduklarını savunarak ‘komutanlarını’ suçlaması dikkat çekti. Savcının şüphelilerin ifadelerini değerlendirme kısmında, karşılıklı suçlamalara ilişkin iddianamede şu ifadeleri verdiği görüldü:
 
Albay Çiçek’in emriyle hazırladık
 
- Cemal Gökçeoğlu: Andıçta yasal bir sakınca görmediğim için imzaladım. Andıcı Daire Başkan Vekili Dursun Çiçek çıkarttı.
 
- Hulusi Gülbahar: Siteler geçici olarak kapatıldıktan sonra Dursun Çiçek bu sitelerin açılması gerektiğini söyleyip andıcı hazırlatıp bize gönderdi, biz de parafladık.
 
- Ziya İlker Göktaş: Andıç çıkmadan önce 12 Şubat’ta imza attım. Kredi kartı kullanılmasına kafam takıldı, ikaz ettim. Adli Müşavirlik tarafından da imzalanınca da Nisan ayında yürürlüğe girdi.
 
2. Başkan onayı olduğu söylendi
 
- Murat Uslukılıç: Mart ayının sonuna doğru Dursun Çiçek odamıza geldi. ‘2. Başkan’dan olur aldım, yeni internet siteleri için bir andıç hazırlayalım’ dedi. Bunu şube müdürüne söylemesini istedim. Konuyu Cemal Albaya ilettim, o da Dursun Çiçek’le görüşüp hazırlamam için emir verdi. Ana çatısını Dursun Çiçek’in kurdu. İmzalamadan önce Adli Müşavir Hıfzı Çubuklu, andıç hazırlandıktan sonra değişiklikler yaptı, kanunen uygun olduğuna ilişkin imza attı. Sonra ikinci Başkana sunuldu. Oda komutana arz notu yazdı. Genelkurmay Başkanı’na Dursun Çiçek arz etti.
 
- Mehmet Bülent Sarıkahya: Dursun Çiçek Albay Nisan 2009’da veya öncesinde Genelkurmay 2. Başkanı Hasan Iğsız’dan onay aldığını ve tekrar bu sitelerin faaliyete geçirilmesini sağladığını, andıcın da bu konu ile ilgili bir emir olduğunu, Nisan 2009’dan sonra bu emrin onaylandığını ve yeniden sitelerden hizmet vermeye başladıklarını söyledi.
 
Çiçek: Iğsız’dan oluru ben aldım
 
- Dursun Çiçek: Bu andıçtaki kendi parafım doğru. 3. Bilgi Destek Şube Müdürü olarak bu andıca imza attım. Murat Uslukılıç’ın ifadesi doğru. O dönem Genelkurmay 2. Başkanı olan Hasan Iğsız’dan andıç hazırlanması konusunda olur aldım. Daha doğrusu Daire Başkanına bu konuda bilgi verdim. O da bana geri dönüşünde Iğsız Paşa’dan onay aldığını söyledi. Geçmiş dönemdeki bütün internet siteleri görev yaptığım şubeye bağlı olmasından dolayı andıcın ana yapısını ben hazırladım. Cemal Gökçeoğlu, Murat Uslukılıç’ın amiri konumundaki dönemin 1. Destek Şube Müdürüydü. Beyanları doğru. O dönemde Daire Başkanı Vekili olarak böyle bir talimat vermiş olabilirim.
 
‘Emri Başbuğ’dan aldık’
 
- Hıfzı Çubuklu: 2007 yılında kanun çıkmış ise de Genelkurmay olarak 2009 yılında böyle bir düzenlemeye gidildi. Gazetelerde bu tür haberler yayınlandıktan sonra böyle bir ihtiyacın doğdu. Bu işi disipline edip emniyete almak için böyle bir çalışma içerisine girilmiş olabilir. Bu belge 1 Nisan 2009’da da ikinci Başkan parafıyla Genelkurmay Başkanı’na arz olundu.
 
-  Mustafa Bakıcı: 4 site kurulmasıyla ilgili andıç hazırlandığı ve bu sitelerin kurulduğu, sayfa içeriklerinin nasıl olacağının konuşulduğu doğru.
 
-Mehmet Eröz: İnternet Andıcı olarak yer alan çalışmanın emrini Genelkurmay Başkanı’ndan aldık. Bu sitelerin hayali isimlere kayıtlı olduğunu fark ettik, yasaya aykırı olduğunu görüp 5651 sayılı yasa gereğince kurmayı planladıkları 4 siteye şube müdürlerinin gerçek isimleri ile kaydolmasını öngördük.
 
- İsmail Hakkı Pekin: Andıcı yasal zemine oturtmak için ve kontrol altına almak için yaptık. Bana getirildiğinde bütün şube müdürleri, Mustafa Bakıcı ve Harekat Başkanı Mehmet Eröz’ün imzası ve parafı vardı. Bu imzaya gelmeden önce de ikinci başkan Hasan Iğsız ve Mehmet Eröz ile birlikte oturduk. Eski sitelerin kapatılacağı yerine yeni sitelerin açılacağı yönünde bir konuşma yapıldı ancak bu konuda bana görüş sorulmadı. Sadece bilgi verildi, benim sorumluluğumu gerektiren bir konu olmadığı için tereddüt etmeden imzaladım.
 
- Mehmet Otuzbiroğlu: Andıç önüme gelene kadar bu konuları bilmiyordum. Andıçta internet siteleri ile alakalı çalışma yapıldığını gördüm. İçeriği tam olarak hatırlamıyorum. Bu andıc kapsamında MEBS Başkanlığı görev sorumluluğu kapsamında herhangi bir husus yoktu.
 
Iğsız: Yeni siteleri Çiçek talep etti
 
- Hasan Iğsız: Başbakanlık genelgesine dayanılarak yasalar çerçevesinde hazırlanan ve Genelkurmay Başkanlığı’nın bir faaliyeti olarak yapılan internet siteleri ile alakalı çalışmalar, daha sonra yeni çıkan yasaya uygun hale getirildi. İlgili birimlerle koordine edilip belge hazırlandı. Genelkurmay Başkanlığı’nın yasalar çerçevesinde yapmış olduğu faaliyetlerle alakalı soru, Genelkurmay Başkanlığı’na sorulması gerek. Taraf gazetesindeki haberin ardından siteleri geçici olarak kapattık. Akabinde Dursun Çiçek’in girişimleri ile tekrar site açmak için çalışmalar başladı. Böylece tüm komutanlar Albay Dursun Çiçek’i suçlamış oldu.
 
stargazete