Çatışma esnasında çok yakında bulunan Özel Harekat timlerinin bölgeye sevk edilmediği dile getiriliyor. Bunun yanında, Diyarbakır Bölge Jandarma Komutanı Tuğg. Ünal Karaosmanoğlu'nun, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ı bilgilendirmeden operasyon emrini verdiği ortaya çıktı.
 
Silvan'da 13 askerin şehit edildiği olayla ilgili soruşturma derinleştirilirken, olayda ihmal ve taktik hatası olduğu belirtilen Diyarbakır Bölge Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu'nun valiyi operasyonla ilgili sağlıklı bilgilendirmediği ortaya çıktı. 
 
2 asker ve 1 sağlık memurunun kaçırılmasından sonra Tuğgeneral Karaosmanoğlu'nun konuyu hırs mevzusu yaptığı ve yorgun birliklerin günlerce arazide kilometrelerce yürütülmesindeki planlama hatasının bu nedenle gerçekleştiği iddia edildi. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ın da Tuğgeneral Karaosmanoğlu'ndan sağlıklı bilgi alamadığı öğrenildi. 
 
Öte yandan hain saldırı ile ilgili olarak Ankara'ya ilk ulaşan raporda, operasyonda şehit olan 13 Mehmetçiğin tamamında kurşun yarasına rastlandığı, boyları bir metreyi aşan otların çatışma esnasında tutuşması sonucu yaralıların mevziye çekilemedikleri için şehitlerin yanarak can verdiği belirtildi. Saldırıyı gerçekleştiren terör örgütü PKK'nın, Mehmetçiğin şehit olmasına neden olan yangının Türk Savaş uçaklarının ateşiyle çıktığı iddiasının da gerçeği yansıtmadığı tespit edildi.
 
TERÖRİSTLER 1 METRE MESAFEDE
 
Uzun namlulu silahlar ve roketlerle başlayan saldırıya Mehmetçiğin anında cevap verdiği belirtilirken, şehit olan Jandarma Uzman Onbaşı Fahrettin Aksu ve yine şehit olan Uzman Çavuş Mustafa Güney'in mevzisinin 1 metre yakınında teröristlerin öldüğü ortaya çıktı. Raporda, teröristlerin el bombası mesafesine kadar yaklaştığı, 6-8 adet el bombası atıldığı ve roketlerden dolayı insan boyuna ulaşan kuru otların tutuştuğu ifade edildi. Yangın sonrası askerlerin geriye çekildiği, PKK mevzileriyle askerlerin mevzilerinin iç içe geçtiği dile getirildi. Bu durumda önde askerler olduğu için teröristlere ateş edilemediği belirtilirken, çıkan yangında askerlerin mevzide bıraktıkları mühimmatın patladığı, bölgede yükselen yoğun dumana bu patlamanın neden olduğu kaydedildi.
 
SAVAŞ UÇAKLARI KULLANILMADI
 
Teröristlerin attığı el bombası ve roketlerin kuru otları yaktığı belirtilirken, yangının genişlemesi sonucu 70 askerin 50 metrekarelik bir alana sıkıştığı ortaya çıktı. Yangının sönmeye başlamasıyla sıkışık alanı genişletmek için sönen alana doğru yayılma emri verildi. Yapılan otopside şehitlerin tamamında kurşun yaraları tespit edildiği ancak yaralıların mevzilerden çekilemediği için ölümlerin çoğunun yanarak meydana geldiği ifade edildi.
 
TİMLER ÇATIŞMA BÖLGESİNE SEVK EDİLMEDİ
 
Olaydan önce ve olay esnasında Kocaköy'de Diyarbakır Özel Harekat birliklerinin beklediği, Mardin Özel Harekat birliklerinin de Diyarbakır'da olduğu vurgulandı. Batman Özel Harekat timinin ise bölgeye yakın bir mevzide arazide bekletildiği ifade edilirken, bu timin yangın dumanı ve telsiz konuşmalarını takip mesafesinde olduğuna dikkat çekildi. Buna rağmen 3 özel harekat birliğinin de yardım ve kaçış yolunu kapatmak için acil olarak sevkedilmediği, arazideki birliklerle özel harekât birliklerinin yer değiştirmesinin saat 18:00'i bulduğu kaydedildi.
 
KUMANYA SIKINTISI BAŞGÖSTERDİ
 
Silvan saldırısı ile ilgili olarak Ankara'ya ulaşan ilk raporda askerlerin 4 gün boyunca arazide görev yaptığı, yeni katılan timlerle birlikte kumanya sıkıntısının da başgösterdiği ortaya çıktı. 13 Temmuz itibariyle bölgede 18'e ulaşan tim sayısıyla arazide karmaşa meydana geldiği ifade edildi. Timler geri çekilirken, alay komutanının "Gönlünüz olsaydı o adamları alırdınız" şeklinde sözleri üzerine, askerlerin Hazro'ya tekrar gönderildiği belirtildi.
 
İnceleme heyeti Diyarbakır'da
 
Silvan'da 13 askerin şehit olmasına neden olan hain saldırı ilgili olarak İçişleri Bakanlığı'nca başlatılan inceleme kapsamında görevlendirilen heyet Diyarbakır'a geldi. Vali Mustafa Toprak'ın bildirdiğine göre, heyette 2 mülkiye başmüfettişi ile Jandarma Genel Komutanlığı'ndan bir müfettiş albay bulunuyor. Olayla ilgili inceleme yapacak olan ekibin saldırı bölgesine gideceği ve köylülerden bilgi alacağı öğrenildi.
 
Hava desteği GECİKTİ
 
Raporda Süper Kobra helikopterlerinin müdahalesindeki gecikmeye de dikkat çekildi. Çatışmadan Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu'nun 14:30'da haberdar edildiği belirtilirken, helikopterlerin bölgeye ulaşma saatinin ise 16:00'yı bulduğu kaydedildi. Kobra'ların dışında Skorsky helikopterlerinin de geciktiğine dikkat çekildi.
 
yenişafak