TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, tercihin başkanlık sistemi olması halinde, devlet başkanının partili olmasında bir sakınca bulunmadığını söyledi.

İyimaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ”Partili Cumhurbaşkanı olmalı” ifadesine ilişkin TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yürürlükteki hukuk ile kurulacak hukukun birbirinden farklı kavramlar, müesseseler olduğunu ifade eden İyimaya, başkanlık sistemlerinde, başkanın partili olması ve partisinden bağı koparmamasının genel ilke olduğunu kaydetti.

İyimaya, ABD Başkanı Barack Obama’nın, parti üyesi olduğuna işaret etti.

”Sizi heyecanlandıran bir öneri mi?” sorusuna İyimaya, ”Hukuk dünyasında veya sistem mühendisliğinde bilinen bir durumdur. Tamamen kurucu iktidarın anayasayı yazım, yapım sırasında çeşitli faktörleri değerlendirerek
ortaya koyacağı takdirle ilgilidir. Tercihin başkanlık sistemi olması halinde, devlet başkanının partili olmasında mahsur yok” karşılığını verdi.
İyimiya,bir gazetecinin, ”Raportör, ’cumhurbaşkanının ikinci defa
seçilemez’ ibaresinin anayasaya aykırı olduğunu beyan ediyor” hatırlatması üzerine, davada, devam eden süreçlerin bir noktasından hareketle kanat beyan etmenin doğru olmadığını kaydetti.

Bu arada İyimaya, ABD Ulusal Başhukukçular Birliği Başkan ve üyeleriyle TBMM’de görüştü.Devletlerin, milletlerin zaman yolculuğunda, bireylerin tükettiği zamana
göre farklı bir zaman geçerli olduğunu belirten İyimaya, ”Bir insan için 80 yıl uzun ömür sayılabilir. Ama devletler, milletler için 200 yıl, belki 2 gün kadar
kısadır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, büyük Türk milleti, aşağı yukarı 10 asra yakın bir zaman yolculuğundadır” diye konuştu.

İyimaya, medeniyetler ailesinde, Türk milletinin, Türk medeniyetinin ayrı bir model olarak yer aldığını vurguladı. İyimaya, Türkiye’nin, bir çok ölçütler
bakımından çağdaş medeniyetleri geride bıraktığını, çağdaş olduğunu söyleyen medeniyetlerin Türkiye’yi yakalamak zorunda kaldığını söyledi.