Siyasi partiler yeni yıla paralanıyor. Hazine yardımının üçte biri bu hafta parti kasalarına girecek. AK Parti, CHP ve MHP'ye toplam 111.6 milyon TL ödenecek. Hangi parti ne kadar alacak?

Hakkı Kurban'ın haberi

2011 seçim yılı olduğu için üç partiye, mart ayında 223.2 milyon daha verilecek. Siyasi partilere yeni yılla birlikte Hazine dopingi geliyor. Hazine'nin bu yıl yapacağı yardımın üçte biri bu hafta kasalara girecek. Toplam yardım miktarı, seçim takvimi netleştikten sonra aktarılacak tutarla birlikte rekor seviyeye ulaşacak.

BDP'YE YOK

Siyasi Partiler Kanunu'na göre, o yılki genel bütçe gelirlerinin 'beş binde ikisi' oranında ödenek partilere 'devlet yardımı' için ayrılıyor. Son genel seçimde yüzde 7 ve üzeri oy alan partiler yardıma hak kazanıyor. Bu nedenle sadece AKP, CHP ve MHP'ye ödeme yapılacak. Miktar, partilere, oy oranlarına göre dağıtılıyor. Ödemenin, bütçenin yürürlüğe girmesini takiben 10 gün içinde tamamlanması gerekiyor. Yardım sadece parti ihtiyaçları veya çalışmalarında kullanılabiliyor. Henüz seçime girmeyen BDP, Meclis'te grubu olmasına karşın yardım alamıyor. Toplam yardımın üçte biri olan 111.6 milyon TL bir hafta içinde parti hesaplarına aktarılmış olacak.

ÜÇE KATLANDI

Bu yıl genel seçim olduğu için devlet yardımı da kanun gereği 3'e katlandı. Seçimlerin 12 Haziran'da yapılması kararlaştırılırsa, üç ay önce açıklanacak seçim takvimiyle birlikte 10 gün içinde kalan miktar parti hesaplarına aktarılacak. Dolayısıyla üç parti, bu hafta alacakları yardımın haricinde, iki kat daha fazlasını mart ayında hesaplarında bulacak. 2011 yılında siyasi partilere toplam 334.8 milyon TL tutarında devlet yardımı yapılmış olacak.

YÜZDE 30'U TEŞKİLATA

AK Parti, kasasına girecek tutarın yüzde 30'unu teşkilatlarına gönderecek. AK Parti Tüzüğü'nde 'Hazine Yardımları' konusuna ilişkin 'Hazine yardımının en az yüzde 30'u, il ve İlçe Kademe Teşkilatları'na gönderilir' hükmü yer alıyor. Parti yönetimi, bu paranın seçimler için kullanılmasını planlıyor.

YÜZDE 15'İ EĞİTİM ÖDENEĞİ

CHP tüzüğünde, 'Örgüt yönetim birimlerinin oluşturduğu komisyonların ve çalışma gruplarının gelir ve giderleri, bağlı bulundukları yönetim birimi bütçelerinde gösterilir. Partinin aldığı hazine yardımının yüzde 15'i 'parti içi eğitim ödeneği' olarak ayrılır' deniliyor. Bu miktarın artırılması da gündemde. MHP tüzüğünde oran konusunda bir ibare yok.

AKŞAM