Tayland'ın başkenti Bangkok'ta uluslararası havaalanını iki hafta kuşatma altında tutan göstericiler dün de parti kapatma davasını görüşen anayasa mahkemesini kuşatınca mahkeme, kararını yarım saat gecikmeli açıklayabildi.BANGKOK
İki haftadır, ülkedeki seçim sisteminin değişmesini ve hükümetin düşmesini isteyen onbinlerce göstericinin havalaanlarını ve hükümet binasını kuşatma altında tuttuğu Tayland'da koalisyonun büyük ortağı iki parti anayasa mahkemesinin kararıyla kapatıldı. Anayasa mahkemesi, Somchai Wongsawat'ın lideri olduğu, iktidarın büyük ortağı Halk Gücü Partisi ile iktidarın küçük ortakları Chart Thai Partisi ve Matchima Thipataya Partisinin, seçimlerde yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle kapatılmasına hükmetti. Mahkeme ayrıca, Başbakan Somchai'ye 5 yıl siyaset yasağı getirdi.

SEÇİMLERDE YOLSUZLUK

Tayland'da, eski başbakan Thaksin Shinavatra'nın Eylül 2006'da kansız bir darbeyle başbakanlıktan uzaklaştırılmasının ardından Tayland'da 2007'de yapılan seçimlerde Wongsawat başkanlığında 6 partili bir koalisyon hükümeti kuruldu. Hemen sonra muhalefetteki Halk Demokrasi İttifakı, 6 partili koalisyon hükümetini seçimlerde yolsuzluk yap-makla suçladı ve ülke çapında eylemler başlatıldı. 26 Ağustostan itibaren Hükümet Sarayı'nı işgal eden eylemciler, Suvarnabhumi ile Don Muang havaalanlarını ve parlamentoyu kuşattılar.

YENİ PARTİYLE YOLA DEVAM

Bu arada partilerin siyaseten yasaklanmayan üyelerinin yeni hükümet kurmak için hazırlandıkları öğrenildi. Tayland'ın dışındaki bir ülkeden açıklamada bulunan eski bakanlardan Jakrapob Pankair, mahkeme kararının kendileri için bir sürpriz olmadığını belirtti ve parlamentoda halen çoğunluğa sahip olduklarını, yeni bir hükümet kuracaklarını duyurdu.