Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerinin uzaktan ya da yarı zamanlı eğitimle uzman olabilmesinin yolunu açtı. Ancak meslek odaları tepkili: "Bu yolla alınacak uzmanlığın güvenilirliği kuşku doğurur!"

Sağlık Bakanlığı'nın teşkilatını düzenleyen ve yurt çapındaki sağlık hizmetlerini sil baştan yapılandıran 2 Kasım tarihli KHK, halen sahada görev yapan 20 bin 368 aile hekimine, bu alanda uzaktan uzmanlık şansı tanıdı. Kararnameye eklenen geçici maddeyle 2020'ye kadar görev yapan aile hekimleri, 'uzaktan' ya da 'yarı zamanlı' eğitimle uzmanlık unvanına kavuşacak.

Yarı zamanlı modelde, hekimler merkezi yerleştirmeye tabi tutulmayacakları için, görev yaptıkları bölgedeki bir hastanede uzmanlık eğitimi alacak ve aile hekimliğini de sürdürecekler.

Eğitim müfredatını hazırlama yetkisi bulunan Tıpta Uzmanlık Kurulu (TUK), konuya ilişkin henüz bir düzenleme yapmadığı için, doktorların uzmanlık eğitimini hangi şartlarda alacağı, nöbet, tez gibi yükümlülükleri yerine getirip getirmeyeceği belirsiz. Bu konudaki kriterler, önümüzdeki günlerde yayınlanacak yönetmelikle netlik kazanacak.

Uygulamayı düzenleyecek olan yönetmelik bir sınırlama getirmezse, uzaktan veya yarı zamanlı uzmanlık yapan doktorların akademik ilerlemesinin de önü açılacak.

Söz konusu hekimlerin akademik ilerlemeyi tercih etmeleri durumunda profesörlüğe kadar yükselme imkanları var. Düzenlemeye göre aile hekimlerinden TUS'u kazanmaları istenecek ancak ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirmeye tabi tutulmayacaklar. Uzaktan ya da yarı zamanlı eğitimin süresi 6 yıl olarak belirlendi.

POLİKLİNİK PRATİĞİ ŞART

Akşam'da yer alan haberde; Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) bu yolla alınan uzmanlığın güvenilirliğinin kuşku yaratacağını bildirdi:

'Uygulama 'tam zamanlı' ve 'yarı zamanlı' uzmanlar arasında ikilem yaratacak. Bu yolla alınan uzmanlığın güvenilirliği kuşku doğurur. Uzaktan eğitimle uzmanlığın yolu bir kere açılırsa, diğer branşlarda uygulanmaya başlanabilir.'

KAOS DAHA DERİNLEŞECEK

Ankara Tabip Odası Başkanı Beyazıt İlhan da aile hekimliği uygulamasındaki kaosun daha da derinleşeceği uyarısında bulundu.

İlhan, 'Zaten aile hekimliği uygulamasında planlı bir yol izlenmedi, doktorlar 10 günlük eğitimlerle bu sıfatı kazandı. Yeni başlayacak uygulamayla yaşanan kaos daha da derinleşecektir' dedi.