Ergenekon soruşturması kapsamında çıkan silahlar için Meclis"in devreye girmesini isteyen Deniz Baykal, “Kendine güveniyorsan o silahta kimin parmak izi varsa ortaya çıkar da göreyim seni” dedi

CHP"nin dünkü grup toplantısında Deniz Baykal, Ergenekon soruşturmasına yönelik eleştirilerde bulundu. Baykal, “malum dava” diye nitelediği Ergenekon davasındaki yanlışların her hafta Milliyet yazarı, eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen tarafından yazıldığına da dikkat çekerken, “Türkiye, böyle yargılamayı vicdanına sığdıramaz” diye konuştu.
Baykal, grupta şunları söyledi:
SAVCI HARİTAYA MI SAHİP?: Alınan insanların tümü, belli bir siyasi anlayışı temsil ediyor. Bunun bir siyasi hesaplaşmayla ilgili olduğu kanısı yaygın. Siz belli rakiplerinizi, kızdığınız insanları aldırıyorsunuz. Hani savcı aldırıyordu? O savcı sizin bütün ihtilaflarınızın haritasına mı sahip de sizin adınıza gereğini yapıyor?
SİYASİ İTHAMIN İCABI: Silahlar çıktı, insanlar "durun bakalım bunları bir anlayalım" diyerek iyi niyetle olaya bakıyor. Bu irtibat ne? Silah işi ayrı, Ergenekon işi ayrı. Ergenekon işi bir siyasi hedefi olan, Başbakan"ın, Cumhurbaşkanı"nın kafasında şekillenmiş siyasi bir ithamın icabı olarak yürüyen davadır.
PARMAK İZİNİ ÇIKAR: Devlet içindeki çeteleşmenin, örgütlerin teşhir edilmesi için yapılacak her çalışmayı desteklemeye hazırız. Bunun bir an önce ortaya çıkarılması gerekir. O silahlardan yola çıkarak, sanıkları yakalayın. Tiyatro sanatçılarını, magazin dünyasının şöhretlerini, gazetecileri, aydınları, profesörleri almışsın, o silahlara bağlamaya çalışıyorsun. Bak silah bulundu, kendine güveniyorsan o silahta kimin parmak izi varsa ortaya çıkar da göreyim seni.
MECLİS EL KOYMALI: Bu silahlar oraya nasıl girdi, kim koydu, kime ait, ait olduğu merciden ya da insandan bugün bir başkasına nasıl geçti? Bunları çıkar ortaya. Derhal bu konuda bir komisyon kurulmalı, uzmanlar incelemeli ve kamuoyuna sağlam bilgi verilmeli.
Meclis, derhal bu konudaki tabloya el atmalıdır. Bu aydınlığa kavuşursa çok iyi olur. Susurluk"a mı gider, özel time mi gider, terörle mücadeleye mi, nereye gider bilmiyorum, nereye giderse onu araştıralım.
PSİKOLOJİK SAVAŞ: İktidar, bir psikolojik savaş anlayışıyla olaya yaklaşıyor. Düşmanlar, dostlar belirlenmiş, kuvvetler hesaplanmıştır. Bu harekâtın bir parçası olarak, TRT devreye konmuştur. TRT, bu davada psikolojik savaşın tetikçisi konumundadır.
BÖYLE Mİ İFADE ALIYORSUNUZ?: Ne idüğü belirsiz birisinin (Tuncay Güney"i kastediyor) ifade kasedi dağıtılıyor. Bu 2001"de mi çekildi, 2005"te mi? "İşkence altında alınmış ifade" diyorlar, maşallah öyle bir görüntü yok, karşısındakilere ders veren, eğiten birisi anlatıyor. Böyle mi alıyorsunuz ifadeyi?
AĞZI AÇIK DİNLİYORSUNUZ: Beni üzen, devletin saygın olması gereken kuruluşlarını, bu adamı ciddiye alıp karşısında ağzı açık bunu dinler vaziyette görmektir. Ayıptır, yazıktır, devleti ne hale sokuyorsunuz? Maalesef çığrından çıktı Türkiye. Bugün Cumhurbaşkanı yasama, yürütme, yargı organının başını çağırıyor. Ne oluyor Türkiye"ye?


MİLLİYET