Parfümünüz alsında sizin kişiliğinizdir. Bu yüzden parfüm alırken bu 9 soruyu sormanızda fayda var!

1- Doğru parfümü nasıl bulursun?
 
Bir parfüm satın almanın en doğru zamanı sabah saatleridir. O süreçte henüz koku alma duygusu uyanıktır ve gündelik kokular henüz havaya karışmamıştır. Ama yine de burnun çok kolay yorulduğunu belirtmekte fayda var. Öyle ki, sadece üç koklamanın ardından aradaki farkı ayırt etmekte zorlanmaya başlar. Buna rağmen değişik notalar arasında altı kokuyu birbirinden ayırabilir. Bu yüzden uzmanlar koku duyumuzu yeniden temizlemenin en iyi yolunun taze bir kahveyle mümkün olabileceğini belirtiyor. Kahve aroması diğer tüm kokuları etkisizleştiriyor ve sonraki seçimlerin için sana yeniden fırsat yaratıyor.

2- Parfüm ne zaman ve nasıl kullanılmalı?
 
Uzmanlar, parfümün en ideal sürülme zamanının duş sonrası olduğunu belirtiyorlar. Hızlı kan dolaşımı dolayısıyla oluşan vücut ısısı, kokunun cilde daha kalıcı bir şekilde alınmasını sağlıyor ve aromasının değişmesini önlüyor. El bileğine sürülen parfüm ise ovuşturmanın etkisiyle molekülleri zarar gördüğü için koku kimliğini kaybediyor. Şu yöntemi de unutmamak gerek; kokuyu önce havaya sık, ardından oluşan koku bulutunun altında dur!
3- Parfümün en kalıcı olduğu bölgeler
 
Kokunun kalıcılığını uzatan en ideal vücut bölgeleri arasında şakaklar, iki göğüs arası ve kol içleri öne çıkıyor. Vücudun bu belirtilen bölgeleri kan damarlarının cilde en yakın olduğu yerler, dolayısıyla daha sıcaklar. Bu da kokunun bu bölgelerde mükemmel şekilde tende hapsedilmesini sağlıyor. Uzmanlar ayrıca kulak arkasına koku sürme alışkanlığının derhal değiştirilmesini tavsiye ediyorlar! Çünkü bu bölgede cilt daha fazla yağ üretiyor, o da kokuyla bir araya geldiğinde içeriğinin değişmesine yol açabiliyor.

4- Parfüm nerede saklanmalı?
 
Hepimizin parfümlerimizi sergilemeyi en sevdiğimiz yerlerden biri banyolar. Ancak bu aydınlık, sıcak ve nemli ortam, parfümün ömrünü kısaltıyor. En iyisi kapağı kapalı olarak nemsiz, serin ve karanlık bir yerde, örneğin dolapta ya da çekmecede saklamak... Hatta buzdolapları, parfümler için ideal yerler olarak tavsiye ediliyor.
 
5- Kokuları karıştırabilir miyiz?
 
Aslında her kokunun kendi içinde bir uyumu söz konusu. Birkaç farklı kokunun aynı anda kullanılması, hafif bir uyumsuzluk yaratabilir. Dolayısıyla her parfümün kendi kişiliği zarar görür ve ortaya kötü kokular da çıkabilir. Eğer parfümlerini karıştırarak kullanmak istiyorsan, en azından aynı koku ailesinden olmalarına dikkat edebilirsin. Örneğin; çiçek ya da taze kokular gibi...

6- Neden parfümler her tende farklı kokar?
 
Parfümler alkol, bir dizi aromatik yağ ve sudan oluşmaktadır. Bu yağlar ciltte buluştuğunda her ten tipine göre farklı reaksiyon gösteriyor. Bir tende hafif, diğer tende güçlü reaksiyonlar da kokuların farklı şekilde kokmalarına neden oluyor.
 
7- Gün içinde parfümü değiştirmek mümkün mü? Bunun için önceden mutlaka duş alınmalı mı?
 
Duş almak parfüm değiştirmek için mutlaka yapılması gereken bir eylem değil. Kokular yaklaşık dört saat içinde notalarının büyük kısmını kaybettiklerinden, bu süreden itibaren başka koku kullanmanda sakınca olmayacaktır.

8- Bir kokunun kalıcılığı ne kadardır?
 
Genel kural; bir parfümün alkol içeriği ne kadar fazlaysa kalıcılığı da o kadar uzundur. Saf bir parfümün koku konsantrasyonu yüksektir. Ancak düşük alkol oranına sahip kokuların en geç altı ay içinde tüketilmesi gerekmektedir. Eau de parfum ve eau de toilette, alkol oranı yoğun kokular olduğundan üç yıla kadar dayanabilir. Eğer parfümünün kokusu ve rengi değişmişse yapacağın tek şey onu atmaktır.

9- Parfümün tendeki kalıcılığı nasıl sağlanır?
 
Parfümün kalıcılığı cildin tipiyle yakından alakalıdır. Kuru ciltler kokunun aromatik içeriklerini yağlı ciltler kadar iyi muhafaza edemez. Bu yüzden parfümerilerde parfüm denerken, cildinin küçük bir bölgesine hafif yağlı ve kokusuz vücut losyonu sürüp parfümü bunun üzerine sık.