'Plajda' filminin yönetmeni Murat Şeker anlattı: Şahan'a rol teklif ettim. Ama yapımcı Sinan Çetin, istediği parayı vermedi. Şahan da, 'Recep İvedik'i çekti!



'Aşk Tutulması' filmiyle adından sıkça söz ettiren, şimdi de 'Türk Gibi Başla, Alman Gibi Bitir' adlı belgesele imza atan Murat Şeker, eski defteleri açıp günah çıkardı. Şeker, geçen yıl çektiği 'Plajda' filminin yapımcısı Sinan Çetin için "Bana yapılmaması gerekenleri öğretti" dedi ve ekledi: Sinan gibi, belirli yaşın üstündeki yapımcılar, modası geçmekte olan bir bakış açısına sahip!

* 'Plajda'nın yapımcısı siz değildiniz. Yapımcılığını üstlenmediğiniz filmlerde rahat ediyor musunuz?
Zor... Özelikle belirli yaş grubu üstündeki yapımcılar, ki Sinan Çetin de bunlardan biri; modası geçmekte olan bir bakış açısına sahipler. Dolayısıyla biz genç nesil olarak bazı şeyleri anlatamıyoruz. Onlar bildikleri yolda devam etmek istiyorlar. Orada da işler karışıyor. Çünkü gençliğin beğenisi ve algısı artık başka... Mesela, 'Plajda' da oynaması için Şahan Gökbakar ile konuşmuştum. Gürgen Öz'ün yerine Şahan oynayacaktı filmde ama Sinan'la muhtemelen para konusunda anlaşamadılar. Benim için direkten dönmüş bir projedir.

* Şahan Gökbakar ile çalışsaydınız farklı olur muydu?
Tabii. Öncelikle, 'Recep İvedik' filmi Şahan'ın kafasında hamdı. O filmde oynasa belki 'Recep İvedik' olmayacaktı. Belki de hem 'Plajda'da oynayıp hem de 'Recep İvedik'te oynayacaktı ve ikimizin hayatı da çok daha farklı doğrultuda şekillenecekti.

İvedik'i yapanın değil izleyenin problemi var!

* Recep İvedik'i nasıl buldunuz?
Kimse Şahan Gökbakar'a yaptığı espriler yüzünden kızamaz. Ben Şahan'ı televizyon programından beri takip ediyorum. Komik biri. Biraz İngiliz tarzı espriler yapıyor, benim hoşuma gidiyor. 'Recep İvedik' bir fenomendir. İnternet bakış açısını sinemaya yansıtan ilk filmdir. Yani onu sadece film olarak değerlendiremeyiz. Kaldı ki, o bir film de değildi. Sinema perdesinde gösterilen her şey film değildir. Başarısının gizli sebebi de bu. Onların da kalkıp sinema yapmak gibi bir niyetleri yok zaten.

KÜFÜR EDEBİYATI
* Türk Sineması'nda Recep İvedik'in en çok izlenen film olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bir filmin izlenme rakamı 500 bin ile bir milyon arasındadır. Dört milyon abartılı bir rakamdır. Bence bu filmi yapanda değil, izleyende problem var. 'A.R.O.G' için de aynı şey geçerli. Bel altı vuran filmler daha çok seyirciyi yanıltan filmlerdir. Küfür edebiyatı üzerinden film yapmak yanlıştır. Çok küfür eden bir arkadaşım, "Benim dahi bilmediğim küfürler vardı" dedi. Bizim güleceğimiz şey bu mudur yani?

* 'Recep İvedik'le 'A.R.O.G'un karşılaştırılmasına ne diyeceksiniz?
Karşılaştırma kaçınılmaz bir metoddur. İnsanlar öğrenme ve algılama için bunu yapmak zorundadır. Cem'in, "A.R.O.G' çok sinematografik bir film oldu" diye talihsiz bir açıklaması olmuş. Sinema, sinematografinin kısaltılmasıdır. Her film sinematografiktir zaten. O başka bir kaygı yaşıyor demek. Ama dokuz milyon dolar gibi bir bütçeyle yapılan film için böyle bir kaygı taşıması enteresan. Dokuz milyon dolar bütçeyle 'A.R.O.G'un uluslararası bir proje olması gerekiyordu.

H2