İnsan hayatını kolaylaştıran teknolojik gelişmelerin zaman zaman da kültürel yozlaşmaya neden olduğu bildirildi. Özellikle sanayide yaşanan gelişmeler ve buna bağlı olarak yaşanan rekabet bir çok konuda insanların yaşamını kolaylaştırırken bazı meslekleri de tükenme noktasına getirdi. Daha çok Yörüklerin yaşadığı Anadolu"da semercilik, nalbantlık, havutçuluk gibi yük hayvanlarına yönelik meslekler tarihe karışırken, Türklerin en önemli çalgılarından biri olan davulculuk da gelişen teknoloji ve yaşanan ekonomik krizle birlikte yozlaştı.
Önceleri tokmak ve çubuk vurulan yüzleri özel deriden yapılan davulların sesi de daha ucuza mal olan mikalardan yapılınca yozlaştı. Deriden yapılma davulun çıkardığı sesi hiçbir mikanın vermeyeceğini belirten Aydınlı davulcular, ekonomik kriz nedeniyle bahşişler azalınca aldıkları ekonomik tedbirler nedeniyle mikadan yapılma davulları kullanmak zorunda kaldıklarını belirttiler.
Aydın"ın meşhur davul zurna ekibinden Kara İbrahimoğlu"nun çırağı yarım asırlık Davulcu Besim Acar, mesleki yozlaşmadan şikayetçi olmasına rağmen, daha ucuz olduğu için mikadan yapılma davulları kullandıklarını söyledi. Yörüklerde "Şenlik" denince akla ilk olarak davul zurnanın geldiğini belirten Besim Acar, “Eskiden her türlü duyuru, şenlik davul zurna ile yapılırdı. Önce bilgisyarlı orkestra çıktı. Ardından deriden yapılma davullar mikadan yapılmaya başlandı. Daha sonra da yaşanan ekonomik krizlerle birlikte bahşişler düşünce davulcular ekmeğini kazanamaz oldu. Şu anda deriden yapılma, sesi insanı rahatsız etmeyen ve orijinal bir davul 600 YTL"den başlıyor. Mikadan yapılma davulların fiyatı ise 250 YTL. Biz de eski paraları kazanamdığımız için mika davulları kullanmak zorunda kalıyoruz” dedi.
“BAKANLAR BİLE BAHŞİŞİ KISTI”
Kendini bildi bileli davulculuktan ekmek kazandığını belirten Kara İbrahimoğlu Besim Acar “Aydın"a gelen devlet büyüklerini genelde ben ve ekibim karşılar. Başta Sayın 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel olmak üzere pek çok defa başbakan, bakan ve parti başkanlarını karşıladım. O zamanlar bahşiş olarak Türkiye Cumhuriyeti"nin en büyük banknotu verilirdi. Artık o günler eskide kaldı. Şimdi ayıp olmasın diye kağıt para veriyorlar. Hal böyle olunca, ekonomik kriz ve gelişen teknolojiye davulun sesi de yenik düştü” ifadelerini kullandı.