CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli"nin 1 milyon dolarına tedbir konulmasını talep etti. Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan"ın Dişli"ye sahip çıktığını da söyledi

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, iş takibi yapmakla suçladığı AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli"nin 1 milyon dolarına, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından tedbir konulmasını istedi.
TBMM"de basın toplantısı düzenleyen Kılıçdaroğlu, Dişli"nin önceki gün yaptığı açıklamalara yanıt verirken, “Belgelediğim hiç bir olaya somut yanıt vermediler, ama siyasetin sorumsuz üslubuyla CHP"yi suçladılar” dedi. Dişli"nin açıklamaları ve Kılıçdaroğlu"nun yanıtları şöyle:
- Dişli: Birilerinin AKP ile görülecek hesabı varsa, bu iftira ve çamur atmakla çözülmez, bu hesap milletle görülür.
- Kimseyle özel hesabımız yok, kimseye iftira, çamur atmayız. Açıklamalarım belgeye dayanıyor. Rüşvet belgesinin altında Dişli"nin imzası var. Silivri"deki parsellerin satışıyla ilgili kredi sağlanması ve imar değişikliği yapılması karşılığında, Dişli"nin şahsına ya da işaret edeceği özel ya da tüzel kişiliğe, brüt 1 milyon Amerikan Doları ödenmesi, şahitler huzurunda protokole bağlanmıştır. Şu ana kadar bu protokol hiç kimse tarafından yalanlanmamıştır.
- Dişli: Sözkonusu belge, eski ortağıma kredi temininde yardımcı olduğumu gösteren bir belgedir.
- Belgede böyle bir şey yok. Dişli; Mehmet Karasu"yu çok sevmiş olabilirsiniz, sıkı dostluklarınız, ticari ilişkileriniz olabilir. Karasu"ya 10 milyon dolar da vermiş olabilirsiniz. Ama niçin 1 milyon dolarını imar değişikliği ile ilişkilendirdiniz? Hangi saik sizi buna zorladı?
- Dişli: Konuyla hiçbir ilgimin olmadığı resmi ağızlarca açıklanmışken, bu konuda ısrar edilmesinin ardında politik çıkar hesapları olduğunu düşünmek gerekir:
- Hadi Kadir Topbaş"ı anladık, kendisi İstanbul"u bir hortumcular kenti haline getiren bir Başkan. Söyledikleri resmi açıklama olabilir. Anlayamadığım Dişli, Mehmet Karasu"nun açıklamalarına da resmi açıklama diyor. Demek ki rant paylaşılınca, rantı paylaşanların tümü resmi taraflar oluyor.
- Dişli: Bu kadar paragöz olan Aziz Sezginer, bu belgeyi Kılıçdaroğlu"na kaç paraya satmıştır?
- Herkesi kendisi gibi bildiği için, yani para ile iş takibinin, AKP Genel Başkan Yardımcılığı"nın nüfuzunu kullanmanın rantını aldığı için beni de öyle sanıyor. Benim soyadım Dişli değildir. Şu ana kadar rüşvet protokolünde imzası olan kimseyle görüşmedim. Mal varlığım kamuoyuna açıktır. Dişli mal varlığımı araştırmak isterse, kendisine noterden bu yetkiyi vermeye hazırım. Ama aynı tavrı kendisinden de bekliyorum.
- Dişli: Akademi Ofset A.Ş"nin değil başka bir şirketin ortağıyım.
- Ortağı olmadığınız bir şirkete bu parayı nasıl verirsiniz?
- Dişli: Hiç “1 milyon dolar Türkiye"ye getirdim” dedim mi? Şahsi birikimlerimi getirdiğimi söyledim.
- Daha önceki açıklamasında, “Oradaki para yurtdışından getirdiğim mevduatım” demişti. Arsa için, banka ile üçlü toplantı yaptıklarını da söylüyor. Yani nüfuzunu bankada da kullandığını itiraf etmiştir.”

Mal varlığı açıklansın“

MASAK"a sesleniyorum. 1 milyon Amerikan dolarına tedbir koyunuz ve gereğini yapınız. Kemal Unakıtan"ın MASAK"ı harekete geçirmesini bekliyoruz” diye konuşan Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın Dişli"ye sahip çıktığını söyledi.
Kılıçdaroğlu, “Fakir fukaradan bahsedip, milyon dolarları cebe atanlar, halkın düşmanıdırlar. Dini imanı para olanlar, Allah"tan korkmayıp kuldan utanmayanlar, tüyü bitmemiş yetimin hakkını yerler. Bizi Allah"a havale edenler, milyon dolarları cebe indirirken, Allah"ı, Peygamber"i, dini, imanı düşündüler mi?” dedi. TBMM Başkanı Köksal Toptan"dan da Dişli"nin mal varlığını açıklamasını isteyen Kılıçdaroğlu, Mehmet Karasu"nun gazetelere ilan vermesiyle ilgili soru üzerine de, “Benim muhatabım, siyasetçidir, Sayın Dişli"dir, Sayın Erdoğan"dır” dedi.

Milliyet