Yerli ve yabancı yelkenli, motorlu-motorsuz deniz araçları, sistem, cihaz, donanım ve aksesuarlarını bir araya getiren “İstanbul Boat Show”, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde açıldı.

Fuarın açılışında konuşan Aka, denizcilik sektörünün geçmiş dönemlerde yeteri kadar ilgi görmemesi nedeniyle hak ettiği yeri alamadığını belirterek, “Bakanlığımız, denizcilik sektörünün gelişmesi adına adımlar atmaya başlamıştır. Denizcilik sektörü, özel ve kamu kurumlarının birlikte çalışmasıyla bir ivme yakalanmıştır. 70 bin aileye istihdam sağlanmaktadır. Türkiye'nin parlayan sektörü denizciliktir” dedi.

Denizciliğin müsteşarlık seviyesinden alınarak, bakanlık seviyesinde temsil edilmesinin önemli olduğunu ifade eden Aka, “Türkiye denizcilik sektörü, son 9 yılda Avrupa standartlarını yakalamış ve lider ülkeler arasına girmiştir” diye konuştu.

Aka, gemi inşa sanayinin artık bütün kıyılara yayıldığını anlatarak, tersane sayısının 36'dan 2 katını aştığını, denizcilikte mevzuatı kolaylaştırdıklarını, motorlu taşıtlar vergisini kaldırdıklarını ve yap-işlet-devret modeliyle marinaların sayısının arttığını kaydetti.

Balıkçılığa ve ticari denizciliğe teşvikler sağladıklarını aktaran Aka, toplumda deniz kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla amatör denizciliğe özendirici çalışmalar yaptıklarını ve amatör denizci belgesi sahiplerinin 41 binden 103 bine ulaştığını söyledi.

Aka, 2003 yılında 2 limana sadece 500 bin kişi gelirken, geçen yılın sonunda 11 limana 2 milyon 250 bin kişinin geldiği belirterek, bu yıl turist sayısında artış beklendiğini kaydetti.

“Dünyada karada düzenlenen ikinci büyük bot fuarı, 85 bin metrekarelik alanda, 246 firma, 500 markanın katılımıyla gerçekleştiriliyor ve 279 tekne sergileniyor” diyen Aka, deniz tutkunlarının aynı çatı altında buluşturulmasının önemli olduğunu vurguladı.

İstanbul Marmara Ege Akdeniz Karadeniz (İMEAK) Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan da Türkiye'nin denizcilik sektöründe henüz başlangıç seviyesinde olduğunu belirterek, “Türkiye deniz ülkesidir ama henüz denizci olamadı. Bu kadar imkana sahip olup bu kadar az faydalanması üzücüdür, ancak geçmişe göre çok mesafe kaydettik” dedi.

Fuarın açılışına Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Ahmet İnkılap Obruk, Deniz Turizmi Birliği Marinalar Başkan Yardımcısı Emre Doruk, Deniz sektörü katılımcıları temsilcisi Işık Aylan, TÜYAP İcra Kurulu Başkanı Serdar Yalçın ve vatandaşlar katıldı.

Yerli ve yabancı yelkenli, motorlu-motorsuz deniz araçları, sistem, cihaz, donanım ve aksesuarlarının yer aldığı fuarda, yat fiyatları 10 bin dolar ile 3 milyon 850 bin dolar arasında bulunuyor.

34 ülkeden katılımcı firmaların bulunduğu fuar, 25 Şubat'a kadar ziyaret edilebilecek.