Türkiye Sakatlar Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Görmeyenleri Koruma Derneği Genel Başkanı Haldun Kırkık, düzenlenen törende gazetecilere yaptığı açıklamada, Merkez Bankası tarafından Avusturya menşeli firmadan 15 bin adet paraölçer temin edildiğini bildirdi.

Cihazın, Türkiye genelinde görme engellilere yönelik dernek ve kütüphanelere dağıtımının yapıldığını ifade eden Kırkık, ''tanesi 3,5 avroya mal olan paraölçerlerin 200'ünü İzmirli görme engellilere dağıtıyoruz'' dedi.

Kredi kartı biçimindeki paraölçerin, içine konulan banknotun, boyutuna göre ayırt edilmesine yardımcı olduğunu ifade eden Kırkık, şöyle konuştu:

''Paraölçerin içine konulan banknot ikiye katlanıyor. Katlanan ucun geldiği kısımda Braille alfabesiyle nakit paranın değeri yazıyor. Bozuk paralar ise paraölçerin üzerinde kanalda itiliyor. Paranın sıkıştığı alanda değeri yazıyor. Kağıt ile bozuk paraların ebatları birbirine yakın olduğu için görme engelliler yanılgıya düşebiliyor. Kötü niyetli kişilerce kandırılmaya açıklar. Paraların köşesinde kabartmalar var ancak zaman içinde para yıprandıkça kabartma siliniyor. Paraölçer, görme engellilerin parayı tanıması ve kötü niyetli kişilere aldanmaması açısından çok kullanışlı olacak. Bu basit düzenek, para konusundaki sorunumuzu şimdilik çözdü.''

Daha sonra 200 görme engelliye paraölçer ile Türkçe sesli saat hediye edildi.

Paraölçeri kullanan Görmeyenleri Koruma Derneği üyesi Jale Satı, daha önce para konusunda kandırılmadığını belirterek, ''banknotları boyutlarına göre ayırabiliyordum. Ancak paranın üzerindeki kabartmalar kesinlikle kullanışlı değil. Paraölçer, paranın değerini anlamak için kesinlikle daha pratik bir yöntem'' dedi.

Görme engelli Yaşar Karadağ ise defalarca para konusunda yanıltıldığını, paraölçeri kullanmayı öğrendikten sonra daha rahat edeceğini umduğunu söyledi.

GAZETEPORT