Tüm dünyada faiz oranlarını, borsanın dövizin yönünü manipüle ederken suçüstü yakalanan dev bankalar şimdi özür diliyor. Özür dilenen konular arasında uyuşturucu kaçakçılarının, silah tüccarlarının, El Kaide'nin, İran'ın ve Suriye'nin paralarını aklama suçu da var. Yurtdışında giderek yayılan bankacılık skandalı, ABD ve İngiltere'den, Almanya, Fransa, İsviçre'ye hatta Güney Kore'ye sıçradı. Müfettişler 3 kıtada araştırmalarını sürdürüyor. Skandala karışan bankalar ise medyanın desteğiyle özür dileyip, para vererek konuyu kapatma derdinde. İşte son birkaç haftada birbiri ardına bankalar ve bankacılardan gelen şaşırtıcı özürler:


27 Haziran 2012:
Barclays: Libor faizinin suni olarak belirlenmesindeki suçunu kabul eden banka, soruşturmayı büyütmemek için 453 milyon dolar karşılığında otoritelerle anlaşma imzaladı. Bankanın yaptığı soygun gibi işlemler nedeniyle ortaya çıkan kârlardan yaklaşık 120 milyon sterlin alan CEO Bob Diamond "Bilmiyordum, olayı görünce midem bulandı" dedi ve özür dileyerek istifa etti. Diamond bankadan aldığı milyonlarca dolarlık ikramiyeyi ise iade etmedi.

30 Haziran 2012:
RBS: Times, bankanın da Barclays'e benzer nedenlerle 233 milyon dolar ceza ödeyeceğini belirtti. 2 gün sonra Libor manüplasyonu nedeniyle bankanın 4 çalışanını işten atacağı haberleri yazıldı.

16 Temmuz 2012:
DEUTSCHE BANK: Türkiye piyyasalarını karıştırıp, 2001 krizini çıkarmakla suçlanmıştı. Manipülasyon skandalında adı geçen Alman bankanın, 'parasal özür' dilemek için kamu kurumlarıyla görüşmelere başladığı Der Spigel dergisinde haber oldu.

11 Temmuz 2012:
Lloyds BANK: İngiliz basını, benzer bir suçlamayla karşı karşıya kalan bankanın da 'Parasal özür'le işten sıyrılmayı planladığını yazdı.

HSBC'den uyuşturucu, silah kaçakçılığı, El Kaide ve İran özrü
ABD Senatosu, HSBC'yi, uyuşturucu kaçakçılığı ve terörizm için para aklanmasına ortam yaratmakla, BM'nin ambargosunu delmekle suçladı. HSBC yaptığı açıklamada özür diledi ve prosedürlerde iyileştirme yapacağını bildirdi. Açıklamada, "Geçmişte bazen düzenleyici ve müşterilerimizin beklediği standartları yakalamakta başarısız olduğumuzu kabul ediyoruz. Özür diliyor, bu hataları kabul ediyor, faaliyetlerimizin sorumluluğunu üstleniyor ve yanlış yapılan her şeyi düzeltme konusunda taahhüt veriyoruz" denildi.