Paralel yapı, hakim ve savcıların görev değişikliğinin yapılacağı 2014 Yaz Kararnamesi ve HSYK seçimlerini kendi lehlerine kullanmak için harekete geçti. Örgütle hareket eden hakim ve savcıların kritik görevlere atanması, paralel yapıyla ilgili soruşturma ve davalara bakan hakimlerin ise pasifize edilmesi hedefleniyor.

17 Aralık darbe girişiminin ardından paralel yapının yargıda adeta cunta kurduğunun ortaya çıkması dikkatleri Türkiye'deki tüm hakim ve savcılardan sorumlu Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) çevirdi. Paralel yapı adına faaliyet gösteren yargıçları en kritik noktalara atayan ve paralel yapıdan olmayanların sicil notlarını basit gerekçelerle düşürdüğü iddia edilen HSYK, hem 15 Haziran'da açıklanması beklenen yaz kararnamesi hem de HSYK yönetimini belirleyecek seçimler öncesinde yeniden gündemde. Yeni Şafak'ın yüksek yargı kaynaklarından aldığı bilgilere göre, kurulda paralel yapı hala etkin. 17 Aralık darbe girişiminin ardından hükümetin HSYK yönetiminde yaptığı değişikliklerin kararname ve seçimlerle etkisiz hale getirilmesinden endişe ediliyor.

 

'GENİŞ KAPSAM' OYUNU

HSYK 2014 yaz kararnamesi, 2500 ile 3000 arasında hakim ve savcıyı kapsayacak. Kararnamenin kapsamı yargıdaki paralel yapıyı gizlemek için geniş tutuldu. Paralel yapıya mensup oldukları bilinen bazı hâkim ve savcıların yeri, yaz kararnamesi ile değiştirilecek. Böylece yargıdaki paralel güç muhafaza edilecek. Alınan duyumlara göre, devlet içindeki paralel yapıyla mücadele edecekleri düşünülen kritik görevdeki savcı ve hakimler yaz kararnamesi ile pasifize edilmek isteniyor.

 

SİNDİRME LİSTESİ HAZIRLIYORLAR

Paralel yapının sürgün ettiği ilk isimlerden biri, 17 ve 25 Aralık operasyonlarının darbe girişimi olduğunu açıkça dillendiren Savcı Mehmet Demir olmuştu. Demir, CHP lideri Kılıçdaroğlu'na sehven ifade için davetiye göndermesi bahane edilerek önce geçici olarak Edirne'ye gönderildi. HSYK çevrelerinden alınan duyumlara göre Demir, yaz kararnamesinde kalıcı olarak Edirne'ye atanacak. Paralel yapının, HSYK'ya baskı yaparak Demir gibi kendileri ile mücadele etmesi muhtemel hakim ve savcıların azmini kırmak ve sindirmek için liste hazırladığı öğrenildi. Paralel yapının önümüzdeki günlerde yayınlanacak kararname ile HSYK'daki gücünü korumaya çalıştığı ve yürütülen soruşturmaları sonuçsuz bırakmayı hedeflediği belirtiliyor.

 

SAVCILARI DİNLİYORLAR

HSYK seçimlerin yaklaşmasıyla hâkim ve savcılar telefon konuşmalarına biraz daha dikkat etmeye başladılar. Yetkili bir adli kaynak Yeni Şafak'a, 'Birçok savcı telefonlarının dinlenmeye başladığından şüpheleniyor. Seçimlerle birlikte paralel yapılanmanın tekrar HSYK yönetimine gelme ihtimali var. Bu durum Türkiye açısından felaket olur. Darbeci yapılanma yeniden yargıdaki tüm kilit noktaları ellerine geçirerek Türkiye'yi içinden çıkılmaz bir bataklığa sürükleyebilir' dedi.

 

EKİP YİNE SAHNEDE

Darbe girişimlerinin ardından adliyelerdeki etkin görevlerinden tasfiye edilen paralel yapı mensubu savcıların adliyelere yaptıkları ziyaretlerin ise HSYK seçimleri öncesi sıklaştığı öğrenildi. Bir dönem önemli soruşturmalara bakan savcıların 'Bu günler geçici, HSYK seçimlerinin ardından düzen yeniden kurulacak, bizim yanımızda olun' diyerek HSYK seçimleri öncesi adliyelerde gözdağı verdikleri iddia edildi. Öte yandan Adliye içindeki birçok grubun, paralel yapılanmanın HSYK seçimleriyle tekrar yargının tepesine gelmemesi için birlikte hareket edeceği öğrenildi. Yargıçların oluşturduğu gruplar Türkiye'nin birçok şehrinde toplantılar düzenledi. Aynı zamanda paralel yapının da işbirliği hazırlığında olduğu ifade ediliyor. Paralel yapılanmanın HSYK seçimlerinde YARSAV ile birlikte hareket edeceği gelen bilgiler arasında.