Anayasa Mahkemesi"nin Resmi Gazete"de yayımlanan kararına göre, DYP"nin 1998 yılı hesaplarında 182 bin 37 YTL"lik usulsüz harcama tespit edildi. Karara göre Öncü Gazetesi"ne yapılan ödemeler 164 bin YTL"yi bulurken, Gazete"nin elektrik ve su faturalarının bile DYP kasasından ödendiği ortaya çıktı. Mahkeme"nin kararında, DYP"nin günlük gazete bedeli olarak Öncü Gazetesi"nin şirketi Bays Basın Yayın ve Tic. A.Ş"ye sürekli 3 bin 500 YTL"lik ödeme yaptığı da kaydedildi.

Usulsüz harcamalar arasında posta giderleri, uçak ve otobüs bilet bedelleri, satın alınan kurbanlık bedeli ile eski DYP Genel Başkanı Tansu Çiller"in 27 Nisan 1998-5 Mayıs 1998 tarihleri arasında Harvard Üniversitesi ile Dünya Kadın Liderler Konseyi"nin ortaklaşa davetlisi olarak gerçekleştirdiği ABD ziyareti de bulunuyor.

Merkez sağ, eski DYP Genel Başkanı Tansu Çiller"in yeniden siyasete dönmesi ve DP"nin başına geçmesini konuşurken, Anayasa Mahkemesi"nin DYP"nin Çiller dönemine ilişkin hesaplarıyla ilgili yaptığı incelemeler, parti kasasından usulsüz harcamalar yapıldığını ortaya koydu. Yüksek Mahkeme, DYP"nin 1998 yılı hesaplarında 182 bin 37 YTL"lik usulsüz harcama tespit etti. Usulsüz harcamaların büyük bölümünü Öncü Gazetesi"ne yapılan ödemeler oluşturuyor. Anayasa Mahkemesi"nin kararı, Gazete"nin elektrik ve su faturalarının bile DYP kasasından ödendiğini, Bays Basın Yayın Yayın ve Tic. A.Ş"ye günlük gazete bedeli olarak sürekli 3 bin 500 YTL"lik ödeme yapıldığını ortaya koydu. DYP"nin 1998 yılı hesaplarında yer alan usulsüz harcamalar arasında posta giderleri, uçak ve otobüs bilet bedelleri, satın alınan kurbanlık bedeli ile eski DYP Genel Başkanı Tansu Çiller"in 27 Nisan 1998-5 Mayıs 1998 tarihleri arasında Harvard Üniversitesi ile Dünya Kadın Liderler Konseyi"nin ortaklaşa davetlisi olarak gerçekleştirdiği ABD ziyareti de bulunuyor.

Anayasa Mahkemesi"nin DYP"nin 1998 yılı kesin hesabının incelenmesiyle ilgili kararı Resmi Gazete"de yayımlandı. Kararda, DYP Genel Merkezi ile il örgütlerinin 1998 yılı gelirleri toplamının 2 milyon 549 bin 120 YTL, borçlarının 291 bin 296 YTL, giderleri toplamının 2 milyon 672 bin YTL olduğu, 168 bin YTL"nin de nakit mevcudu olarak 1999 yılına devredildiğinin anlaşıldığı kaydedildi. Parti Genel Merkezi"nin gelirlerinin 1 milyon 892 bin YTL olduğu belirtilirken il örgütlerinin gelirlerinin de 656 bin 436 YTL olduğu ifade edildi.

USULSÜZ POSTA HARCAMASI 7 BİN 545 YTL

Mahkeme kararına göre Parti"nin 1998 yılında gönderdiği tebrik, mektup ve benzeri gönderileri için sadece partide görevli kişilerin düzenlediği tutanak bulunuyor. Posta İşletmesi Genel Müdürlüğü"ne ait postanelerde ise gönderildiği iddia edilen mektup ve benzeri gönderilere ilişkin kayıt bulunmuyor. 1998 yılı içerisinde farklı tarihlerde gönderilen mektup ve benzeri gönderilerde usulsüz harcama miktarı ise 7 bin 545 YTL olarak tespit edildi.

Mahkeme kararında, parti adına yapılmayan seyahat harcamalarının parti amaçlarına uygun ve parti tüzel kişiliği adına yapılmış bir harcama olarak kabul edilmediği de kaydedildi. Aralarında Ali Şevki Erek, Cihan Paçacı, Hayri Kozakçıoğlu, Nahit Menteşe, Saffet Arıkan Bedük, Nurhan Tekinel, Rıza Akçalı gibi parti yöneticilerinin de bulunduğu çok sayıda ismin yaptığı seyahatlere ilişkin otobüs, tren ve uçak biletleriyle ilgili usulsüz harcama tutarının bin 984 YTL olduğu belirlendi. Yine faturada yer alan rakamların farklı kaydedildiği bu nedenle de 90 YTL"lik bir usulsüzlüğün söz konusu olduğu ifade edildi.

KURBANLIK DA USULSÜZ HARCAMALAR ARASINDA

Anayasa Mahkemesi"nin kararında, satın alınan kurbanlık bedeli karşılığı fatura kesilmediği ve gider pusulasının da düzenlenmediği belirtilirken bu rakam da 175 YTL olarak belirlendi. Basın mensupları ile avukat Alparslan Sucu"nun yaptığı bir seyahatin bin 456 YTL"lik konaklama ve yemek bedelinin parti bütçesinden karşılandığı belirtilen kararda, parti görevlilerinin vergi ve sigorta ile ilgili yükümlülüklerini zamanında yerine getirmemeleri nedeniyle oluşan gecikme faizleri nedeniyle de partinin 629 YTL"lik zarara uğradığı kaydedildi.


USULSÜZ HARCAMALARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ ÖNCÜ GAZETESİ"NE

Mahkeme kararında, Öncü Gazetesi"nin şirketi Bays Basın Yayın San ve Tic. A.Ş"ye sürekli 3 bin 500 YTL"lik ödeme yapıldığı belirtilirken “16 Ekim 1998 tarihine kadar bir adet öncü gazetesi 100.000 lira iken 35 bin adet alınmış, bir adet öncü gazetesi 50.000 lira olunca alınan miktar 70 bin adet olmuştur. Gazetenin günlük fiyatı değişmesine karşın gazeteye ödenen toplam bedel değişmemiştir. Satın alınan gazete miktarı ve süresi, sadece bir gazeteden yapılmış olması dikkate alındığında partinin amaçlarına uygun bir satın almanın ötesinde gazeteye para aktarmaya yönelik olduğu açıktır” denildi. Mahkeme"nin kararına göre, Öncü Gazetesi"ne 1998 yılı boyunca toplam 164 bin YTL ödeme yapıldı, 633 YTL"lik elektrik ve su faturası ödendi.

ÇİLLER"İN ABD GEZİSİ HARCAMALARI DA USULSÜZ BULUNDU

Mahkeme, eski DYP Genel Başkanı Tansu Çiller"in 27 Nisan 1998-5 Mayıs 1998 tarihleri arasında Harvard Üniversitesi ile Dünya Kadın Liderler Konseyi"nin ortaklaşa davetlisi olarak gerçekleştirdiği ABD ziyaretine ilişkin harcama dökümlerini de inceledi. Ziyaretin otel faturasının olmadığı ve uçak biletlerinin kişi adına olduğu belirtilen kararda, otel harcamaları toplamının 5 bin 262 YTL, uçak biletleri toplamının 261 YTL olduğu kaydedildi.

Mahkeme kararında, parti il örgütleri ile 31 bin 578 YTL tutarındaki taşınır malının kanuna uygun olduğu belirtilirken şöyle denildi:
“2820 sayılı Yasa"nın 70. maddesine aykırı olarak partinin amaçlarına uygun olmayan ve parti tüzel kişiliği adına yapılmış harcama olarak kabulü mümkün görülmeyen 182.037.494.000-TL (182.037,49 YTL) karşılığı parti malvarlığının aynı yasanın 75. maddesi uyarınca Hazine"ye gelir kaydedilmesine, 29 Nisan 2008 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.”
ANKA