İnşaat sektörünün temel taşı demir fiyatlarında son dönemde yaşanan büyük oranlı fiyat artışının inşaat sektöründeki mevcut durgunluğu tetikleyeceği kaydedildi.   Demir fiyatlarındaki yüzde 50 oranındaki artış, geçen yıl temmuz ayında tonu 1000 lira olan demirin, 14 Temmuz 2011 tarihinde 1510-1595 lira arasında satışa sunulmasına neden oldu.
 
TÜİK 2011 yılı 2’nci dönem Bina İnşaatı Maliyet Endeksi verilerine göre, endeks 2011 yılının 2’nci döneminde bir önceki döneme göre yüzde 4.35 artarken bu dönemde işçilik endeksi yüzde 2.34 ve malzeme endeksi yüzde 4.96 artış gösterdi. 2005=100 Temel Yıllı Bina İnşaatı Maliyet Endeksi, Nisan–Mayıs–Haziran aylarını kapsayan 2011 yılı ikinci döneminde, toplamda bir önceki döneme göre yüzde 4.35 arttı. Bir önceki yılın son dönemine göre yüzde 8.91, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.76 ve dört dönem ortalamalara göre ise yüzde 8.70 artış gösterdi.
 
Baykan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Baykan Gazeteport'a yaptığı açıklamada, demirdeki fiyat artışının etkili olacağını fakat piyasadaki mevcut durgunluktan dolayı fiyat artışının hemen yansımayacağını belirtti.  BDDK'nın soğutma tedbirleri kapsamında konut kredisi faiz oranlarında artışa gitmesinin piyasadaki durgunluğun nedenlerinden biri olduğunu dile getirdi. Yemin krizi gibi siyasi belirsizliklerin ve yurtdışı kaynaklı ekonomik belirsizliklerin vatandaşlarda korkuya yol açtığını ve bunun sonucunda planlarını ötelemesine neden olduğunu bildirdi. Dolar ve altın fiyatlarının yüksek olmasının tüketicilerin ''zarar eder miyiz'' korkusuna kapılmasına neden olarak ev almaktan uzak durduğunu belirtti.
 
İNŞAATTA ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR
 
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, demir fiyatlarında son dönemde yaşanan büyük oranlı artışın Türkiye’nin büyümesinde ve işsizliğin azaltılmasında önemli payı olan inşaat sektöründe alarm zilleri çaldırdığını ifade etti. Bezci, geçen yıl temmuz ayında tonu 1000 lira olan demirin, 14 Temmuz 2011 tarihinde 1510-1595 lira arasında satışa sunulduğunu bildirdi. Söz konusu dönemde enflasyon yüzde 6, işçilik giderleri yüzde 10, petrol fiyatları da yaklaşık yüzde 20 oranında artış gösterirken, demir fiyatlarının yüzde 50’nin üzerinde artmasını anlamanın mümkün olmadığını ifade eden Bezci, Türkiye’de inşaat demirinin hammaddesi olan hurda demirin yüzde 70’inin ithal edildiğini belirtti.
 
PİYASADA BALON OLUŞTU
 
İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası İkinci Başkanı Nizameddin Aşa, TÜİK verilerine göre bu yılın ilk çeyreğinde İstanbul'da konut satışlarında yüzde 37, Türkiye genelindeki konut satışlarında da yüzde 13'lük düşüş olduğunu anımsattı.       
 
Markalı konut üretenlerin, özel alıcı potansiyeli olduğu için satışta çok fazla güçlük çekmediklerini, bu firmaların bakış açısından piyasanın iyi olduğunu ifade eden Aşa, ''Ama bunlar bütün piyasanın yüzde 10'unu geçmiyor. Piyasanın yüzde 90'ı şu anda sıkıntı içinde... Piyasada balon oluştu. Bu balonu bütün piyasaya yayma çabası var. Özel alıcısı olan lüks konseptte yapılan projeleri de emsal gösterip piyasayı yükseltmeye çalışıyorlar'' dedi.       
 
Son zamanlarda faizlerin yükseldiğini, bunların hepsinin piyasayı sıkıntıya sokacak uygulamalar olduğunu kaydeden Aşa, ''Yılın ikinci çeyreğinde konut satışlarında ilk çeyrekteki yüzde 37'ye ilaveten yüzde 10'luk bir düşüş daha olur. Yılın ilk 6 ayındaki düşüşün geçen yıla oranla yüzde 50'ye yakın olacağını tahmin ediyorum'' dedi. (gazeteport)