“Ekmek, nakit, teklik, mangır, servet, kazanç, akçe, metelik; adına ne derseniz deyin, para önemlidir. Hıristiyanlar için para aşkı tüm kötülüklerin anasıdır. Komutanlar için savaşın payandası, devrimciler için işçinin prangasıdır. Peki para tam olarak nedir? Nasıl oldu da paranın büyük kısmının görünmez olup bilgisayar ekranlarındaki rakamlara dönüştüğü bir dünyada yaşamaya başladık? 
 
Paraya özellikle de kara renkte olanına karşı köklü önyargılarımız olmasına rağmen, para birçok ilerlemenin temel kaynağıdır.” 
 
Daha önce İmparatorluk – Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi adlı kitabı da Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan Niall Ferguson’un yeni kitabı Paranın Yükselişi’nde, bütün büyük tarihsel olayların arkasında finansal bir sırrın yattığı belirtiliyor. Ferguson, ayrıca kadim Babil’den günümüz Hong Kong’una, finans kurumunun insanlığın ilerlemesinde teknolojik buluşlar kadar önemli bir etken olduğu gerçeğine de dikkat çekiyor. Kuşağının en önemli Britanyalı tarihçilerinden sayılan Niall Ferguson, en son Newsweek dergisinde yayımlanan "Ortadoğu'nun Bir Sonraki İkilemi" başlıklı yazısında, bölgede yaşanan gelişmeler ele alınırken ilginç tespitlerde bulunmuştu. Ferguson yazısında "Türkiye'nin gücünü göstermesiyle birlikte, yakında yeniden canlanmış bir Osmanlı İmparatorluğu ile karşı karşıya kalınabileceği" yorumu yapmıştı.