Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Mekke'de faaliyete başlayan yeni ataşelik binasında kurban, hac ve vekaleten kurban kesimi konusunda açıklamalarda bulunan Bardakoğlu, Kurban Bayramı'nın hac ve kurban gibi iki önemli unsuru bulunduğunu anlattı.
Vekalet veren kişilerin, kurbanın kesilip kesimlediğini takip etmelerini isteyen Bardakoğlu, kurban kesilmesi için verilen paraların başka hayır işlerinde kullanılamayacağını vurguladı ve şöyle dedi:

"Kurban kesmeyip parasını fakirlere dağıtma şartıyla vekaletle kurban olmaz. Onun adı vekaletle kurban değil fakir fukaraya yardımdır. Bir kişi bir kuruma para veriyor, 'bununla kurban kesme fakirlere dağıt, hastane yaptır' diyorsa sorumluluktan kurtulamaz"

Bardakoğlu, kurban kesme gibi hayır işleri yapmanın da önemli olduğuna işaret ederek, "İkisi de ibadettir. Hangisinin daha sevap olduğunu biz bilemeyiz. İbadetleri kabul edecek Allah'tır" diye konuştu.

Kurbanın sadece İslam dini açısından değil, bütün dinlerde ortak bir ibadet olduğunu ifade eden Ali Bardakoğlu, kurban kesiminde hijyenik şartların yanısıra çevre şartlarına uyulması gerektiğini vurguladı. Bardakoğlu, bu konudaki tartışmaların kurban ibadetinin esası üzerine olmaması gerektiğine işaret ederek, "Ekranlara yansıyan olumsuz görüntülere meydan vermemeliyiz. Ama bu görüntüler var diye kurban konusunun esasına ilişkin tartışmalara girmeyelim" dedi.

Kesilen kurbanların ihtiyaç sahiplerine dağıtılması gerektiğini vurgulayan Bardakoğlu, geçen yıl 30 bin dolayında vekaletle kurban kestiklerini, sayının bu yıl da aynı olacağını tahmin ettiklerini söyledi.