Japonya, felaketin yaralarını sarmak için uğraşırken, açgözlü hedge fonlar yine sahnede. Krizdeki Japon ekonomisine karşı pozisyon alan felaket fırsatçıları, deprem ve tsunaminin etkisiyle kârlarına kâr katıyorlar.

Japonya, 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından yaşanan tsunami ile tarihindeki en büyük doğal felaketle sarsılırken, bir darbeyi de fırsatçı hedge fonlardan aldı. Nükleer santrallerdeki patlama sonucu küresel ekolojik dengeyi tehdit eden radyasyon sızıntısına karşı tüm dünya alarma geçerken, ülkelerin kriz dönemlerinden nemalanan felaket fırsatçısı fonlar yeniden harekete geçti.

Uzun zamandır mali krizdeki Japon ekonomisine karşı pozisyon alarak bekleyen hedge fonlar, yaşanan deprem ve tsunami felaketinin ardından kırılgan Japon ekonomisine odaklanarak beklenmedik kârlar elde etmeye başladı. Sabah Gazetesi'nin haberine göre hedge fonlar, deprem öncesinde borç problemleri ile boğuşan, nüfusu yaşlanan ve ekonomisi durgunlaşan Japonya'nın er ya da geç finansal kayba uğrayacağı yönünde beklenti içindeydi. 1995'teki Kobe depreminden sonra uzun bir süre siyasi istikrarsızlık yaşayan Japonya'da krizin kontrolden çıkması halinde moratoryum riski dahi konuşulmaya başlandı.

Dünyanın farklı bölgelerinde milyarlarca dolarlık fonları yöneten isimlerin başında George Soros, Jim Rogers, John Paulson, Ray Dalio, Jim Leitner ön plana çıkıyor. Son deprem ve finansal piyasaların buna verdiği sert tepki ile bu yönde pozisyon alan fonlar yine birileri hayatta kalma mücadelesi verirken, kârlarına kâr kattı. Hedge fonlar, döviz piyasalarında özellikle Japon para birimi yen ve hükümet tahvillerine karşı pozisyon almayı sürdürüyor.

MİLYON $ KAZANDILAR

Büyükler kadar orta ve küçük ölçekli hedge fon şirketleri de Japonya'daki kaosu fırsata çevirdi. Hayman Advisors adlı fon, depremden bu yana hükümet ve şirket tahvillerinde uzun vadeli pozisyonlarla kâr elde etti. Tokyo Electric Power'ın 5 yıllık tahvillerinin sigorta maliyeti geçtiğimiz cuma 40 bin 700 dolar iken, nükleer tehdidin artması ile birlikte pazartesi günü 240 bin dolara tırmandı. 90 milyon dolarlık ABD'li Commonwealth Opportunity Capital şirketi de önceki gün yaklaşık 200 bin dolar ile Tokyo Electric hisselerinden birkaç milyon dolar kâr sağladı. Japon CDS'lerinden kâr eden bir diğer fon ise Nariman Point. Geçtiğimiz haftalarda yıllık ortalama 500 bin dolar olan Japon şirketlerinin borçlanma maliyeti önceki gün itibariyle 650 bin dolara tırmandı.

EN KÖTÜ SENARYODA JAPONYA YÜZDE 5 DARALIR

Japonya'da yaşanan felakete ilişkin olarak DWS Investmest yeni bir rapor hazırladı. Nükleer kaza sonucu radyasyonun Japonya'nın GSYH'sının yüzde 40'ını üreten Tokyo bölgesine yayılması durumunu içeren en kötü durum senaryosuna göre, Japon ekonomisi 2011'de yüzde 5 daralabilir. DWS, yaptığı açıklamada, bu büyüklükte zararların oluşması halinde finans şirketleri, sigorta sektörü veya hedge fonlarda bir kaza yaşanması riski bulunduğunu da vurguladı.

MARMARA DEPREMİNDE DE FIRSATI KAÇIRMADILAR

Falcon Management'ın kurucusu Jim Leitner, dünyadaki tüm gelişmeleri yakından takip eden bir ekiple çalışıyor. Büyük felaketleri, birer yatırım fırsatına çevirdiği için kendisine 'Felaket Fırsatçısı' denilen Leitner, 1999 büyük depreminde Türkiye' deki bütün cam şirketi hisselerini toplamıştı. Leitner'ın, 2001 krizinde Türk Lirası'ndaki spekülasyonlarda önemli rol oynadığı konuşuldu. İş hayatına Wall Street'teki simsarlık acentalarından birinde başlayan Leitner için kullanılan en belirgin tanımlar şunlar: Disiplinli, sabırlı ve değişken. Piyasanın herkesi batırma gücüne saygı duyar.

TÜRKİYE MİLLİ GELİRİNİN YARISI PİYASAYA AKTARILDI

Bu arada Japonya Merkez Bankası (BOJ) finansal piyasalara 43 milyar dolar daha likidite sağladı.

BOJ, geçen hafta meydana gelen deprem ve tsunaminin ekonomiye etkisini hafifletmek için bugün de piyasalara 43 milyar dolar likidite sağladı. Pazartesi ve salı günü piyasalara 284 milyar dolar likidite veren BOJ"un piyasalara verdiği likidite miktarı bugünkü ile beraber 327 milyar doları buldu. Böylece Japonya Merkez Bankası'nın piyasaya aktardığı miktar Türkiye'nin milli gelirinin yarısını geçmiş oldu. Milli gelir 2010 yılında 1 trilyon lirayı (632 milyar dolar) aşmıştı.

BOJ, tüketici güvenini desteklemek ve likiditeyi sürdürmek amacıyla bankacılık sektörüne likidite veriyor. Piyasa uzmanları, BOJ"un piyasalara daha fazla likidite sağlaması kararının değer kazanan yenden etkilenmiş olabileceği yorumlarını yapıyorlar. Yen, Japon şirketleri ve sigorta şirketlerinin yeniden yapılanma fonu için ülkeye nakit transferi nedeniyle ABD doları karşısında değer kazanıyor. Ancak yenin değer kazanması ekonomisi ihracata bağlı Japonya"ya zarar veriyor. Japonya, deprem ve tsunaminin ardından, devasa temizlik operasyonu, potansiyel nükleer tehlike, elektrik kesintileri ve ekonomide bozulmayla mücadele ediyor.

Milliyet