Aralık ayı içerisinde gerçekleşen kuruluş izinleri ve belgelendirme işlemleri hakkında bilgiler veren Haluk Uysal, “Bu ay içerisinde 5 adet firmanın Sanayi Sicil Belgesi düzenlenmiş, 13 adet firmanın Sanayi Sicil Belgesinin vizesi yapılmıştır. Ayrıca Müdürlüğümüzce yerinde yapılan tespit sonucu 3 işyerine ait Sanayi Sicil Belgesi iptal edilmiştir. 9 adet Y-Belgesi düzenlenmiştir.
1 adet Kooperatif kuruluşu gerçekleştirilmiştir. 3 adet kooperatif hakkında yapılan Ön İnceleme sonuçlandırılmıştır” dedi.

Aynı dönemde gerçekleşen ölçüler ayar ve denetim işlemleri değerlendiren Uysal, “Ölçüler Ayar Servisince 1434 adet Ölçü ve Tartı Aleti"nin İlk ve Periyodik Muayenesi yapılmıştır. Muayenesi yapılan aletlerin 1332 âdeti damgalanmış, 102 âdeti uygun bulunmayarak ret edilmiştir. Ay içerisinde 187 adet elektrik ve su sayacının şikâyetli muayenesi yapılmış olup, 104 âdetinin doğru çalıştığı, 83 âdetinin arızalı çalıştığı tespit edilmiştir. Aralık ayı içerisinde 19 işyerinde 42 adet ölçü ve tartı aleti ani denetim ile muayeneye tabi tutulmuş 3 işyerine idari para cezası uygulanmıştır. 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında 1 adet kamu kuruluşunda 3 adet“ulusal marker ölçüm kontrolü yapılmış olup ölçümlerin sonucu geçerli çıkmıştır” diye konuştu.
Tüketici şikâyetlerinin değerlendirilmesi konusunda da çalışmalar yaptıklarını açıklayan Haluk Uysal, “İl Müdürlüğümüze intikal eden tüketici şikâyetleri; 4822 Sayılı Kanunla Değişik 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereği ve bu Kanuna dayanılarak Bakanlığımızca düzenlenen Yönetmelikler, Tebliğler ve Genelgeler doğrultusunda incelenerek mümkün olan en kısa zamanda sonuçlandırılmasına çalışılmaktadır. Merkezleri diğer illerde ve ilçelerde bulunan firmalarla ilgili şikâyetler, İl Müdürlüklerine veya İlçe Kaymakamlıklarına intikal ettirilerek ilgili Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerinde sonuçlandırılması sağlanmaktadır. Aralık ayı içerisinde İl Müdürlüğümüze ulaşan tüketici şikâyetlerinin sayısı 62 adettir. Bu şikâyetlerin 16 âdeti cep telefonu, 13 âdeti çeşitli bankacılık hizmetleri ile ilgili, 6 âdeti ayakkabı, 9 âdeti kapıdan satış ve 18 âdeti de diğer ayıplı mal ve hizmetlerden oluşmaktadır. İl Hakem Heyeti Başkanlığımızca 14 Aralık 2009 ve 21 Aralık 2009 tarihlerinde olmak üzere 2 adet hakem heyeti toplantısı yapılmıştır. Söz konusu toplantılarda 43 âdeti tüketici lehine, 15 âdeti tüketici aleyhine ve 19 âdeti bilirkişi ataması olmak üzere toplam 77 adet İl Hakem Heyeti kararı alınmıştır” ifadelerini kullandı.

Denetim çalışmaları ve kesilen cezalara da de değinen Uysal, şunları söyledi: “İlimiz Merkez ve İlçelerinde yapılan denetimlerde; 5 işyerinde 156 adet LPG tüpü ile 10 mamul zorunlu standartlar yönünden denetlenmiştir. 4077 Sayılı Kanun kapsamında 6 firmada Etiket, 3 firmada Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu, Garanti Belgesi, Satış Sonrası Hizmetler yönünden olmak üzere toplam 9 firma denetlenmiştir. 4703 sayılı Kanun kapsamında ise 3 firmada 9 adet ürünün denetimi yapılmıştır. Müdürlüğümüzce yapılan denetimler sonucunda; 3516 Sayılı Kanun kapsamında 4 işyerine 3 bin 360 TL, 4077 Sayılı Kanun kapsamında 6 işyerine 1 bin 344 TL (Valiliğimizce 4 işyerine 896 TL ve Nazilli Kaymakamlığına uygulanmak üzere bildirilen 2 işyerine 448 TL olmak üzere toplam 6 işyerine 1 bin 344 TL) olmak üzere toplamda 10 işyerine 4 bin 704 TL idari para cezası uygulanmıştır”/iha