Büyükelçiler Konferansı için jest yaparak Erzurum"a gelen Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu"nun ziyareti öncesinde Ankara-Atina arasında ciddi bir kriz yaşandı.

Ankara-Atina hattında nefes kesen olay şöyle gelişti:

Yunan Başbakanı Yorgo Papandreu"nun, Erzurum ziyareti üzerinde Türk ve Yunan tarafları 24 saat kala karşılıklı uzlaştılar. Ancak Türk Hava Kuvvetleri"nin “Ege Hür Deniz” uçuşları kapsamında yüklü savaş uçakları, önceki gün her zamanki görevlerini icra etmek üzere havalandı. Yunanlıların, adalarını temel göstererek tanımladıkları hava sahasını kabul etmeyen Türk savaş uçakları bölgede 8 sorti gerçekleştirdi. 8 Türk F-16"sının Yunan hava sahasını ihlal ettiği bilgisi Yunan hükümetine ulaştırıldı.

İddiaya göre Papandreu, Dışişleri Bakanı Druças ile durumu değerlendirerek protesto amacıyla Türkiye gezisini iptal etmeyi gündeme aldı. Türk- Yunan makamları arasında önceki gün sabah saatlerine kadar süren yoğun diplomasi trafiği yaşandı. Krizde devreye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da girince önemli ölçüde ilerleme sağlandı. Davutoğlu, Yunan meslektaşına konunun büyütülmemesi gerektiğini, Türk-Yunan işbirliğinin önemli olduğunu ve önümüzdeki dönemde Ege"de yaşanan sorunların diyalog yoluyla aşılacağını söyledi. Bazı kaynaklar, “Sayın Bakan, Yunanlı meslektaşından bu konuda kesinlikle özür dilemedi. Yanlış anlaşılmalara neden olacak konulara açıklık getirdi ve ilişkilerin önemine atfetti” dedi. Kriz, önceki gün sabaha karşı çözüldüğünde Papandreu"nun uçağı Türkiye için son hazırlıklarını yapıyordu. Konuk Başbakan, dün 3. Büyükelçiler Toplantısı"ndaki konuşmasında olayı gündeme getirince yaşanan kriz ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanlığı"nın sitesinde de, Türk uçaklarının, Ege"de, Yunan uçaklarıyla “it dalaşı” yaşadığı duyurusu yer aldı.