ALMANYA"nın başkenti Berlin"de devam eden Dünya Atletizm Şampiyonası"nda, bayanlar 800 metre finalinde birinciliğe uzanan Güney Afrikalı Caster Semenya"nın cinsiyet tartışmalarının yankıları sürüyor.

Yarışmayı rakiplerine fark atarak rahat kazanan ve altın madalya alan Semenya"nın görüntüsünün kadın fiziğini andırmaması ve erkek olduğu iddialarının ortaya atılması, 18 yaşındaki atletin ailesinin tepkisine neden oldu.

Şampiyon atlete yönelik suçlamalara ailesi adına annesi cevap verdi. Anne Dorcus Semenya, kızıyla ilgili yapılan tartışmalara, “O asla erkek değil. Bizim köyde herkese kızımı sorabilirsiniz. Onun kız olduğunu herkes biliyor” dedi. Caster Semenya ise kendisiyle ilgili görüşlere çok üzüldüğünü belirterek, “Tartışmalara son vermek için pantolonumu mu indirmem lazım. Herşeyi kanıtlamam için bu mu gerekiyor” diyerek tepkisini gösterdi. Şampiyon atlete gen testi yapılması yönündeki spekülasyonlar ise sürüyor.

Gen testi istendi

Atletin avukatları yapılacak testin ayrımcılığa yol açacağı gerekçesiyle, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği"nin (IAAF) Semenya"nın kadın olduğunu ispat etmesi yönündeki talebine karşı çıkıyor.